Omgangsregeling bij scheiding
In een omgangsregeling staan alle afspraken die je maakt over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.
Wat je nog meer moet weten over de omgangsregeling
Wat is een omgangsregeling
Een omgangsregeling heeft betrekking op de afspraken die gescheiden ouders met elkaar maken, waarbij slechts één ouder het gezag heeft, over de omgang met het kind. Hebben beide ouders het gezag, dan is er sprake van een zorgregeling.
De afspraken die in een zorg- of omgangsregeling worden vastgelegd zijn:
- Wanneer en voor hoelang verblijven de kinderen bij welke ouder
- Op welk tijdstip worden ze gebracht of gehaald en welke ouder doet dat
- Hoe worden de schoolvakantie verdeeld
Is er sprake van co-ouderschap dan worden de tijd en de verzorgende taken gelijk over beide ouders verdeeld.
De zorg- of omgangsregeling is bij een echtscheiding een onderdeel van het verplichte ouderschapsplan. Maar ook als je niet gehuwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap heeft gehad, is het verstandig om de gemaakte afspraken in een ouderschapsplan vast te leggen.
Omgangsregeling in de praktijk
De omgangsregeling in de praktijk is vaak afhankelijk van de leeftijd van jullie kinderen. Gaat het om een baby die nog borstvoeding krijgt, dan zal een uitgebreide omgangsregeling zeer lastig zijn. Jongere kinderen hebben meer behoefte aan rust en regelmaat, waardoor veel wisselmomenten niet aan te raden zijn. Als de kinderen ouder worden en naar school gaan zal dit veel makkelijker zijn. Dan is het ook mogelijk de kinderen te betrekken bij het vaststellen van de omgangsregelingen. Van belang is in ieder geval dat gekeken wordt naar de situatie die bij jou, je ex-partner en het kind past. Partijen bepalen zelf de inhoud van de regeling.
In het ouderschapsplan. leg je de afspraken vast. Beide ouders zijn verplicht zich eraan te houden. Bespreek ook met elkaar (bijvoorbeeld ieder jaar) hoe het gaat en of de gemaakte afspraken nog van toepassing zijn op de huidige situatie.
Omgangsregeling aanpassen?
Wanneer een zorg- of omgangsregeling niet werkt, kan dit voor veel onrust zorgen bij de ouders, maar ook bij de kinderen. Het is dan mogelijk om de zorg- of omgangsregeling te wijzigen. Om meerdere redenen kan deze niet meer werken, bijvoorbeeld:
- Één van de ouders verhuist naar een ander deel van het land.
- De behoefte van de kinderen verandert omdat ze ouder worden.
- De werksituatie verandert.
Wil je de omgangsregeling wijzigen? Bespreek dit dan met de andere ouder en schakel zonodig een mediator (bemiddelaar) in. Kom jeer ook via een mediator of bemiddelaar niet uit? Dan kunje via een advocaat de rechter vragen om een omgangsregeling te wijzigen. De rechter houdt bij het wijzigen van een zorg- of omgangsregeling altijd het belang van het kind in de gaten.
Indien een van de ouders de omgangsregeling niet nakomt, kan met behulp van een advocaat bij de rechter nakoming van de omgangsregeling gevorderd worden.
Veelgestelde vragen
In principe ben je beide verplicht je aan de bezoekregeling te houden. Als dat niet gebeurt, kun je naar de rechter stappen. Een andere optie is besluiten om de omgangsregeling aan te passen. Misschien kunnen jullie onderling andere afspraken maken, zodat jullie je er wel aan kunnen houden.
Hoe kunnen wij je helpen?
Online scheiden via Uitelkaar.nl
- Zelf online aan je scheiding werken
- In eigen tijd en tempo
- Persoonlijke ondersteuning
- Voldoet aan alle juridische eisen
- Voor een vaste prijs
- Gratis proefaccount
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.