blog

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij

3 min leestijd01 mei 2024

Een werkgever sluit met werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van iets meer dan zeven maanden. Daarin wordt een wettelijke proefperiode van drie maanden opgenomen. En, je raadt het al, de werkgever zegt op tijdens deze proeftijd. En dat kรกn en mรกg dus niet.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Een te lange proeftijd opnemen is รฉรฉn van de fouten die het meest voorkomen in een arbeidscontract.

Wat gaat er nog meer vaak fout? Vier belangrijke fouten op een rij.

๐Ÿ. ๐“๐ž ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐ž๐Ÿ๐ญ๐ข๐ฃ๐

In een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter mag je helemaal geen proeftijd overeenkomen. In een contract van langer dan zes en korter dan 24 maanden mag een proeftijd van รฉรฉn maand worden overeengekomen. Bij een looptijd van 24 maanden of meer mag twee maanden proeftijd worden overeengekomen. Neem je een te lange proeftijd op? Dan is deze nietig en kun je er als werkgever dus geen beroep op doen. Wel belangrijk om de cao te checken voor afwijkingen.

๐Ÿ. ๐•๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ž๐ซ๐๐ž ๐จ๐ฉ๐ณ๐ž๐ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง

De wettelijke opzegtermijn voor werknemers is รฉรฉn maand. Die van werkgevers is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en kan oplopen tot vier maanden. Een werkgever kan met een werknemer een langere opzegtermijn overeenkomen, maar dan wordt de opzegtermijn het dubbele van die van de werknemer. Dus twee maanden voor werknemer is vier maanden voor de werkgever. Drie maanden voor de werknemer is zes maanden voor de werkgever.

Verzuim je dat of zet je in je contract dat de opzegtermijn voor beiden drie maanden is, en de cao laat die uitzondering niet toe? Dan is die opzegtermijn niet geldig en kan de werknemer terugvallen op de wettelijke opzegtermijn van รฉรฉn maand. Ook hier is het weer belangrijk om de cao te checken, want er zijn afwijkingen mogelijk.

๐Ÿ‘. ๐†๐ž๐ž๐ง ๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ฌ ๐จ๐ฉ๐ณ๐ž๐ ๐›๐ž๐๐ข๐ง๐ 

In een tijdelijk contract kan er voor worden gekozen wรฉl of geen tussentijds opzegbeding op te nemen. Vergeet je een tussentijdse opzegtermijn op te nemen? Dan kan de arbeidsovereenkomst ook niet tussentijds worden beรซindigd. Werknemers kunnen dan ook niet risicoloos een beรซindigingsovereenkomst tekenen, omdat UWV dit kan uitleggen als benadelingshanding. Gevolg: het contract moet worden uitgediend.

๐Ÿ’. ๐‚๐จ๐ง๐œ๐ฎ๐ซ๐ซ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ž๐›๐ž๐๐ข๐ง๐ 

In een tijdelijk contract mag alleen maar een concurrentiebeding worden opgenomen als sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dat belang moet goed worden gemotiveerd door werkgevers. Vermeld je niet dat sprake is van een dergelijk belang en/of motiveer je dat niet? Dan is er geen (rechtsgeldig) concurrentiebeding. De lat voor werkgevers ligt hier erg hoog. En de regels worden waarschijnlijk met nieuwe wetgeving ook nog aangescherpt.

Duur leergeld

Terug naar de werkgever die een ongeldige proeftijd had opgenomen in het arbeidscontract en de werknemer ontsloeg Naast de ongeldige proeftijd had hij ook geen tussentijds opzegbeding opgenomen. Gevolg: de werkgever moet een vergoeding betalen bestaande uit het loon tot datum einde contract van bijna 16.000 euro, de transitievergoeding รฉn een kleine billijke vergoeding. Duur leergeld voor deze werkgever.

Opstellen arbeidsovereenkomst

Op onze site vind je meer informatie over het opstellen van een arbeidsovereenkomst.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3