Zelf jouw rechtshulpverlener kiezen
Als verzekerde krijg je hulp van onze eigen juridisch specialisten. Dat is het uitgangspunt van onze rechtsbijstandverzekering.
Krijg je te maken met een gerechtelijke of administratieve procedure? Dan heb je de vrije keuze tussen hulp van een specialist van DAS of een rechtshulpverlener die niet bij DAS in dienst is (externe rechtshulpverlener). Dit heet de Vrije Keuze van Rechtshulpverlener (VKR).
Krijgt je tegenpartij ook juridische hulp van DAS? Dan mag je ook zelf een rechtshulpverlener kiezen.
Belangrijk om te weten
Kies je voor een externe rechtshulpverlener?
- Schakel dan niet zelf een rechtshulpverlener in. DAS helpt je altijd met het maken van duidelijke afspraken, het opstellen van de opdrachtomschrijving en het onderhandelen over de prijs. Jij hebt hier geen omkijken naar.
- DAS vergoedt alleen de redelijke en noodzakelijke kosten tot aan een maximumbedrag. Je vindt de precieze regeling in de polisvoorwaarden.
Veelgestelde vragen
Wanneer heb je recht op een vrije keus voor rechtshulp?
Als je bent verzekerd voor rechtshulp bij DAS, krijg je hulp van een juridisch specialist die werkt bij DAS. Dat is de kern van een natura-verzekering zoals we die in Nederland kennen. Bij DAS werken mediators, juristen en advocaten op meer dan 40 rechtsgebieden.
Alleen bij een gerechtelijke of administratieve procedure kun je een beroep doen op een juridische hulpverlener buiten DAS. Als de wederpartij klant is bij DAS, kun je ook een beroep doen op externe rechtshulp. Dat noemen we samenloop.
DAS vergoedt afhankelijk van je polis en het geschil de kosten tot een bepaald maximum. Ook moet je soms een eigen risico betalen. Raadpleeg je polisvoorwaarden om uit te zoeken hoe het bij jou zit.
Hoe weet ik of een jurist of advocaat van DAS net zo deskundig is als een externe rechtshulpverlener?
DAS heeft zelf HBO of universitair geschoolde juristen en advocaten in dienst. Om die kennis en kwaliteit te borgen moeten juristen en advocaten van rechtsbijstandsverzekeraars voldoen aan het systeem van permanente educatie en kennen een stevig systeem van kwaliteitsborging (Gedragscode Verzekeraars, de Kwaliteitscode Rechtsbijstand en voor advocaten het reguliere toezicht vanuit de Orde). Uit onafhankelijk onderzoek door onder andere het WODC en de AFM blijkt dat er geen verschil is tussen de kwaliteit van vrijgevestigde advocaten en advocaten en juristen in dienst van een rechtsbijstand uitvoerder. De klanttevredenheid over de advocaten en juristen in dienst van DAS is wel hoger dan die van advocaten en juristen buiten DAS. Lees meer over onze klanttevredenheid.
Waarom kan ik bij DAS nu niet kiezen voor een bepaalde jurist of advocaat?
Als je hulp nodig hebt bij een geschil word je direct geholpen door DAS. Die bekijkt samen met jou wat er nodig is voor jouw conflict. Afhankelijk van je hulpvraag gaat DAS op zoek naar een expert die bij je past. Dat kan een jurist of advocaat zijn maar ook een mediator. DAS heeft ruim 800 juristen in dienst en bijna 100 advocaten verspreid over meer dan 40 rechtsgebieden. Blijkt dat je toch liever een andere deskundige wil voor jouw zaak, dan kun je dat altijd bespreekbaar maken.
Waarom betaalt DAS niet alle kosten voor mijn externe advocaat?
In Nederland wordt natura rechtshulp verleend door rechtsbijstandverzekeraars. Dit betekent dat je rechtshulp krijgt van juristen en advocaten in loondienst in plaats van een kostenvergoeding. Hierdoor blijven de kosten beheersbaar en voor jou betaalbaar. In Nederland zijn de tarieven voor advocaten niet gereguleerd waardoor deze tarieven doorgaans hoog zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld Duitsland waar de tarieven voor rechtshulp wel gereguleerd zijn. In opdracht van het Verbond van Verzekeraars heeft SEO economisch onderzoek uitgerekend dat de kosten voor een externe jurist een geschil drie tot zes keer duurder maakt. We kennen in Nederland daarom ook geen kostenverzekeraars voor rechtsbijstand, dat is in Nederland vanwege de hoge tarieven onbetaalbaar.
DAS vergoedt de kosten voor een externe advocaat als er sprake is van een administratieve of gerechtelijke procedure. Hoeveel dat is en of je een eigen risico moet betalen, hangt af van de polisvoorwaarden die voor jou van toepassing zijn. In de polisvoorwaarden kun je precies lezen waar je recht op hebt.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.