Juridisch Adviesdesk DAS voor de Sport
Ook sportverenigingen hebben geregeld juridische vragen. Ben jij bestuurslid en heeft jouw sportvereniging een vraag over de aanpassing van statuten, een verandering van het huurcontract van de accommodatie, of een probleem met de gemeente, een sponsor of een trainer? Stel jouw vraag dan direct en gratis aan de Juridische Adviesdesk voor de Sport.
Het is fijn dat je als verenigingsbestuurder kosteloos kan sparren met een ervaren jurist, iemand die jouw situatie kent en je verder helpt!
Zo werkt het
Is jouw sportvereniging rechtstreeks of via de sportbond aangesloten bij de Juridische Adviesdesk DAS voor de Sport? En ben jij bestuurslid van die sportvereniging? Dan kun jij al je juridische vragen stellen aan de juristen van DAS.
Altijd gratis juridisch advies
Je kunt altijd bij ons terecht voor gratis juridisch advies. Een team van juristen van DAS zit voor je klaar. Heb je een vraag?
Stel direct je vraagEen van onze juristen neemt dan binnen 24 uur contact met je op.
Meer hulp nodig?
Heb je meer uitleg nodig of moeten er stukken worden bestudeerd of geschreven? Ook dan kunnen wij jou verder helpen.
Zodra de juridische hulp niet meer onder ons gratis juridisch advies valt, geeft jouw jurist dat duidelijk aan. Die bespreekt ook met je wat er verder mogelijk is. DAS kan je eventueel verder helpen tegen een vast tarief van DAS On Demand, met 5% korting. Is een oplossing voor een vast bedrag niet mogelijk? Dan kunnen we je helpen tegen een uurtarief. Ook dat bespreken we vooraf met je.
Wat doet de Juridische Adviesdesk van DAS niet?
We kunnen je niet helpen als:
- De andere partij ook aangesloten is bij DAS.
- Bij fiscale zaken en pensioenzaken.
- Bij privékwesties, behalve als het gaat om het verhalen van letselschade.
- DAS om een andere reden de opdracht niet aanvaardt. DAS is niet verplicht juridisch advies te verlenen. Bijvoorbeeld als het verzoek aan DAS betrekking heeft op een rechtsgebied dat buiten de specialismen van DAS valt. Of als het procesmonopolie de behandeling door juristen van DAS verhindert. Of als sprake is van een belangentegenstelling.
- In al deze gevallen proberen wij een andere oplossing te vinden. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar een andere partij.
Naast bovenstaande zijn de algemene voorwaarden Juridisch Advies DAS On demand van toepassing.
Onze partners
Veelgestelde vragen
Dat is afhankelijk van de manier waarop het letsel is ontstaan. Is het letsel ontstaan door een fysiek contact met een medespeler of tegenstander? Dan is de hoofdregel dat de vereniging niet aansprakelijk is. Ook de medespeler of tegenstander is meestal niet aansprakelijk.
Een vereniging kan wel aansprakelijk zijn voor letsel als er onvoldoende veiligheidsmaatregelen of voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
Toelichting: Sport brengt risico’s met zich mee, ook risico’s op letselschade. Door deel te nemen aan de sport aanvaardt de sporter deze risico’s. Daarom is een medesporter, tegenstander of vereniging bijna nooit aansprakelijk voor letsel.
Een vereniging kan wel aansprakelijk zijn voor letsel als er onvoldoende veiligheidsmaatregelen of voorzorgsmaatregelen zijn genomen, waardoor het ongeluk tijdens sport of spel kon ontstaan. Denk hierbij aan situaties waarin te weinig toezicht is gehouden, onvoldoende instructies en waarschuwingen zijn gegeven of het materiaal niet deugt. Een voorbeeld hiervan is een turnoefening die een kind uit moet voeren zonder dat de trainer vooraf duidelijke instructies geeft, waarna het kind een arm breekt. Of denk aan een sportveld waaraan onvoldoende onderhoud is gepleegd, waardoor een deelnemer in een kuil stapt en daardoor een enkel breekt.
Tip: houd procedures en de veiligheidsprotocollen actueel en deel die actief met alle betrokkenen. Zo zorg je ervoor dat de kans op ongelukken en aansprakelijkheid zo klein mogelijk blijft.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.