veelgestelde-vragen

Energieprijzen verhogen: is termijn van 30 dagen verplicht?

3 min leestijd03 nov 2022

Nadat een aantal energieleveranciers de boodschap van minister Rob Jetten in eerste instantie negeerden, zien de meesten nu toch af van het verhogen van de tarieven per 1 oktober. Deze leveranciers meenden dat de wet verkeerd werd geïnterpreteerd en dat tariefsverhogingen binnen een bepaalde termijn gewoon mogelijk zijn. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Sjaak Drinkenburg

jurist

Bekijk meer

In de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet is bepaald dat je als consument een opzegtermijn van 30 dagen hebt, als het gaat om een overeenkomst met variabele tarieven. De leverancier moet dan ook tenminste 30 dagen van tevoren eventuele prijswijzigingen kenbaar maken.

Belang consument

De leveranciers geven als argument, dat je als ontevreden consument direct mag overstappen naar een andere leverancier, maar dat doet volgens mij geen afbreuk aan de werking van de wet zoals hierboven vermeld. Een vergelijkbare discussie is namelijk recent gevoerd en beoordeeld door de Geschillencommissie Energie. Daarin oordeelde de commissie dat het belang van de leverancier, het verhogen van de prijs op zo’n korte termijn, niet opweegt tegen het belang van de consument. De consument kan bij een dergelijk korte termijn geen doordachte beslissing nemen. Ook wordt gedacht aan consumenten die bijvoorbeeld door vakantie niet tijdig kennis kunnen nemen van een dergelijke wijziging. Die argumenten lijken mij ook nu, valide.

Terugkrabbelen

De leveranciers wilden eerst niks weten van de vraag van minister Jetten maar zijn nu toch teruggekrabbeld. Zij wachten met het verhogen van de prijzen. Mocht het tóch gebeuren dat bepaalde leveranciers zich niet houden aan de 30 dagen termijn, dan kunnen consumenten overwegen om de kwestie te laten toetsen door de geschillencommissie Energie. Dat is een vrij laagdrempelige oplossing. Het kost 52,50 euro om je klacht daar te laten beoordelen, en dan zal een leverancier er ook op moeten reageren. De commissie brengt daarop een bindend advies uit, en als je als consument in het gelijk wordt gesteld, krijg je ook het klachtgeld terug. En gezien de huidige stijgingen, wegen die 52 euro’s vaak wel op tegen het belang.

Sjaak Drinkenburg gaf bij BNR Nieuwsradio een toelichting over dit onderwerp.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.


jurist

Sjaak Drinkenburg

Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...

Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg

Ook interessant voor je

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
14 nov 20242 min leestijd

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes
05 nov 20243 min leestijd

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes

Als ondernemer of consument kun je telefonisch of fysiek te maken krijgen met verkopers die je proberen te verleiden om contracten af te sluiten onder valse voorwendselen. Deze praktijken kunnen je veel geld en stress kosten. Tips om niet in de val te lopen.

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.

Item 1 - 3 uit 3