Hulp bij ontslag

Wil je werkgever je ontslaan? Hij moet daar een goede reden voor hebben en zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. Maar wat zijn de regels rondom je desbetreffende situatie? Wij hebben alles over ontslag voor je uitgewerkt. Het is altijd goed om juridisch advies in te winnen. Hierdoor loop je namelijk niet tegen verrassingen aan.

Heb je direct hulp nodig?

Verzekerd?

Stel je juridische vraag.

  • Als je te maken krijgt met (dreigend) ontslag. Mogelijk heb je recht op een ontslag vergoeding.
  • Vraag het na bij het Juridisch Servicecenter.
  • Bel ons! Wij zijn bereikbaar van 8:30 tot 17:30 op 020 651 8815.
Niet verzekerd?

Kies voor Rechtshulp On Demand.

  • Geen verzekering nodig, onze ervaren juristen staan voor je klaar
  • Vaste en scherpe tarieven, geen verrassingen achteraf
  • Geen getreuzel, we gaan meteen voor je aan de slag

Wij helpen je vooruit

Redenen voor ontslag
Soorten ontslag
Ontslag per type contract
Ontslagprocedure
Vaststellingsovereenkomst
Transitievergoeding

Ontslag: wat komt er allemaal bij kijken?

Ontslagprocedure

De ontslagprocedure is afhankelijk van het type contract, het soort ontslag en de reden voor ontslag. Deze aspecten bepalen welke route je werkgever en jij moet nemen. Een ontslag eigenlijk op drie manieren worden behandeld. Je werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of hij kan een proces starten via de kantonrechter. Daarnaast kan hij je een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Je hebt altijd de mogelijkheid om te beargumenteren waarom het ontslag niet zou mogen doorgaan.

Transitievergoeding

Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die je krijgt bij ontslag. Het is een compensatie voor het ontslag van een werknemer, maar het is ook een hulpmiddel bij de overstap naar ander werk. Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans die in 2020 is ingegaan heeft iedereen vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Natuurlijk moet je wel voldoen aan enkele eisen. Ook de hoogte hangt af van enkele factoren. Denk hierbij aan het aantal dienstjaren en het bruto salaris.

Vaststellingsovereenkomst

Wordt je arbeidscontract beëindigd en doe je dit met wederzijds goedvinden? Het is belangrijk om alle afspraken die je maakt te verwerken in een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waar de voorwaarden waaronder het contract wordt beëindigd worden vastgelegd. Denk hierbij aan een eventuele ontslagvergoeding en einddatum van het arbeidscontract. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal in moet staan en wat je rechten zijn. Heb je al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan is het belangrijk om deze te beoordelen. Wij geven je graag tips.

Redenen voor ontslag

Een werkgever kan je wegens verschillende redenen ontslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag wegens disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie of tijdens door ziekte. De werkgever moet kiezen op basis van welke ontslaggrond hij je wilt ontslaan. Het UWV of de kantonrechter zal de reden streng toetsen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je te ontslaan op basis van een combinatie van verschillende gronden. Per reden gelden er verschillende regels waar de werkgever zich aan moet voldoen.

Soorten ontslag

Naast de ontslagreden zijn er ook verschillende soorten ontslag. Hiermee wordt de manier hoe je wordt ontslagen bedoeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontslag op staande voet, ontslag in proeftijd of met wederzijds goedvinden. De regels voor de werknemer en je rechten hangen af van de manier waarop je wordt ontslagen. Je kan ook bijvoorbeeld zelf ontslag nemen. Wij vertellen je waaraan je moet voldoen.

Type contract

Als laatste zijn er ook verschillende type contracten die invloed hebben op je rechten. De meeste voorkomende contracten zijn vaste en tijdelijke contracten. Door enkele nieuwe wetten zijn de verschillen tussen de rechten die iemand heeft steeds kleiner geworden.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.

Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement
13 nov 20243 min leestijd

Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement

Wat zijn je rechten bij ontslag door faillissement?

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

1 van 3