Ontslag bij verschillende contracten
Je werkgever wil je ontslaan. Dat brengt waarschijnlijk een hoop onzekerheid met zich mee. Of je nu een vast of tijdelijk contract hebt, het is altijd verstandig om juridische hulp in te schakelen. Op deze pagina ontdek je wat je rechten zijn.
Wat je allemaal wilt weten over ontslag bij verschillende type contracten
Ontslag bij vast contract
Een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit contract kent geen einddatum. Een werkgever moet een goede reden hebben om een werknemer met een vast contract te mogen ontslaan. Voorbeelden van goede redenen voor ontslag zijn disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid. Je werkgever vraagt dan een ontslagvergunning via het UWV of verzoekt de kantonrechter je arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Ontslag bij tijdelijk contract
Een tijdelijk contract is een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde periode. In tegenstelling tot een vast contract kent een tijdelijk contract wel een einddatum. Heb je een tijdelijk contract? Check dan of ‘tussentijds opzeggen’ is opgenomen in de overeenkomst. Als dit niet het geval is, mag je werkgever je niet zomaar ontslaan. Net als bij een vast contract, moet je werkgever dan een ontslagprocedure starten via het UWV of de kantonrechter.
Heb je een tijdelijk contract, en staat er in je arbeidsovereenkomst dat je werkgever tussentijds mag opzeggen? Dan moet het ontslag wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Als je werkgever zich hier niet aan houdt, moet die alsnog een ontslagprocedure starten via het UWV of de kantonrechter.
Juridische hulp nodig?
Of je nu verzekerd bent of niet, onze juridisch specialisten staan altijd voor je klaar. Neem vandaag nog contact op of maak gebruik van onze On Demand oplossingen.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.