Ontslag vast contract: kan dit en wat houdt het in?
Je hebt een vast contract en je werkgever wilt deze beëindigen. Dat is waarschijnlijk even schrikken. Mag dit zomaar? En wat zijn je rechten? Je leest er alles over op deze pagina.
Wat je allemaal wilt weten over ontslag bij een vast contract
Wat is een vast contract?
Een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit contract heeft dus geen einddatum, in tegenstelling tot een tijdelijk contract.
Redenen voor ontslag bij een vast contract
Een werkgever moet altijd een goede reden hebben om je te ontslaan. Deze reden wordt vervolgens getoetst door het UWV of de kantonrechter. De werkgever zal daarom de reden moeten onderbouwen en aannemelijk moeten maken dat er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De meest voorkomende redenen voor ontslag zijn:
- Disfunctioneren
- Verstoorde arbeidsrelatie
- Bedrijfseconomische redenen
- Langdurig ziekte/arbeidsongeschikt
Naast de bovenstaande redenen zijn er nog enkele andere gronden, zoals veelvuldig ziekteverzuim, verwijten handelen van werknemer, gewetensbezwaar bij het werk of andere omstandigheden. Je werkgever kan je ook ontslaan op staande voet. Er moet dan wel sprake zijn van een dringende reden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diefstal.
Bijzonderheden ontslag vast contract
Er zijn situaties waarbij je ontslagen kunt worden zonder de tussenkomst van het UWV of de kantonrechter, terwijl je wel een vast contract hebt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Je hebt meteen bij aanvang van je dienstverband een vast contract ontvangen, maar wordt ontslagen in je proeftijd.
- Het bedrijf waar je werkt heeft te maken met een faillissement.
- Je hebt de AOW-leeftijd bereikt.
- Er staan ontbindende voorwaarden in je contract waar je niet aan kunt voldoen. Bijvoorbeeld dat je voor een bepaalde datum een diploma moet behalen.
Ontslagprocedure vast contract
Als je werkgever je wilt ontslaan, heeft die meestal drie opties:
- Je werkgever kan je een vaststellingsovereenkomst aanbieden, waardoor je wordt ontslagen met wederzijds goedvinden.
- Je werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV.
- Je werkgever kan de kantonrechter vragen je arbeidscontract te ontbinden.
De ontslagprocedure hangt af van de reden van het ontslag. Het is altijd raadzaam om een vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door een jurist. Om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, dient de inhoud van de vaststellingsovereenkomst op een bepaalde wijze geformuleerd te zijn. Ook is het verstandig om na te gaan of je nog kunt onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. Zonder een goede reden en een goede onderbouwing, is het immers maar de vraag of je werkgever het ontslag rond zal krijgen via het UWV of de kantonrechter. Schakel altijd juridische hulp in om te achterhalen wat precies je rechten zijn.
Veelgestelde vragen
Ook als je een
vast contract hebt, kun je ontslagen worden. Je werkgever heeft echter wel een redelijke of juridische grond nodig om je te ontslaan. De reden en onderbouwing worden dan getoetst door het UWV of de kantonrechter.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.