Kom alles te weten over jouw vaststellingsovereenkomst
Wordt je arbeidscontract beëindigd? Dat is erg vervelend en kan een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Om alles zo soepel mogelijk te laten voorlopen, is het slim om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Je leert er alles over op deze pagina.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je werkgever jouw dienstverband wil beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan een verstoorde arbeidsrelatie of een reorganisatie. Als jij met de beëindiging instemt, is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. Jij en je werkgever kunnen dan samen een vaststellingsovereenkomst opstellen.
In een vaststellingsovereenkomst maken jij en je werkgever afspraken over het beëindigen van je arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld over de hoogte van je ontslagvergoeding en de einddatum van je contract.
Een vaststellingsovereenkomst lijkt op een beëindigingsovereenkomst. De inhoud van beide documenten is hetzelfde - er staan afspraken in over je ontslag – maar een vaststellingsovereenkomst is benoemd en een beëindigingsovereenkomst is onbenoemd. De eerste is opgesteld volgens wetten en regels, terwijl de tweede juist wat vrijer is. De afspraken in een beëindigingsovereenkomst kun je dus ook makkelijker verbreken.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
In een vaststellingsovereenkomst staat de reden voor je ontslag en de einddatum van je contract. Dit is bepalend voor je WW-uitkering. Het bepaalt namelijk of je er recht op hebt en vanaf wanneer. Verder kun je in een vaststellingsovereenkomst afspraken maken over een transitievergoeding. Daarnaast is het belangrijk een bedenktijd en regels over het ontbinden van de overeenkomst in het document op te nemen.
Een vaststellingsovereenkomst hoef je niet te accepteren. Je werkgever mag je hier dus ook niet toe verplichten. Beide partijen moeten het volledig eens zijn met de afspraken die erin staan.
Vaststellingsovereenkomst beoordelen
Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Lees deze dan rustig door en beoordeel de inhoud met onze tips.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte of zwangerschap
Wil jouw werkgever je arbeidscontract beëindigen omdat je ziek of zwanger bent? Dit komt vaak voor. Het mag echter niet altijd. Sommige werknemers stellen in dit geval voor een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Voor jou als werknemer kan het echter nadelig zijn om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte te tekenen. Lees je daarom goed in.
Juridische hulp nodig?
Soms is het lastig om een ontslagprocedure zelf af te handelen. Als de emoties hoog oplopen, is het moeilijk om de juiste beslissingen te nemen. Daarom is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een juridisch adviseur kan je bijstaan bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen over een hogere transitievergoeding.
Neem vandaag nog contact met ons op of maak meteen gebruik van DAS On Demand.
Veelgestelde vragen
Een
vaststellingsovereenkomst (vso) wordt vaak opgesteld bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Je legt dan samen met je werkgever de afspraken over je ontslag vast. Zo voorkom je een gerechtelijke ontslagprocedure. Ook is de kans groter dat je een WW-uitkering ontvangt.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.