blog

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes

3 min leestijd05 nov 2024

Als ondernemer of consument kun je telefonisch of fysiek te maken krijgen met verkopers die je proberen te verleiden om contracten af te sluiten onder valse voorwendselen. Deze praktijken kunnen je veel geld en stress kosten.

Redactieteam

Bekijk meer

Er zijn voorbeelden genoeg van gedupeerden die duizenden euro’s moeten betalen om onder een contract uit te komen. Vooral binnen de energiebranche en telecomaanbieders zijn malafide bedrijven actief.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je er wakker van ligt als het je is overkomen. Je denkt in zee te gaan met een betrouwbaar bedrijf, maar niets is minder waar of je blijkt ineens een contract te zijn aangegaan terwijl dat niet duidelijk was. Je kunt niet onder het contract uit, tenzij je betaalt. En dat gaat vaak om enorm hoge bedragen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom zet ik een aantal tips op een rij om jezelf te beschermen.

Tips om niet in de val te lopen van malafide aanbieders

1. Wees en blijf alert op onaangekondigd contact

Als er onaangekondigd iemand in je zaak komt of je belt met de mededeling dat men een mooi aanbod voor je heeft om goedkoper uit te zijn, wees dan alert. Soms doen de verkopers zich voor als medewerkers van andere bekende bedrijven. Grote bedrijven zullen je meestal niet onaangekondigd benaderen. Zorg er ook voor dat je personeel hiervan op de hoogte is.

2. Ken je product en provider

Weet precies welk product of abonnement je hebt en bij welke provider je zit. Dit voorkomt dat je in de war raakt als je een “voorstel” krijgt dat te mooi lijkt om waar te zijn.

3. Pas op voor glasvezeltrucs

Een veelgebruikte truc is om te zeggen dat er binnenkort glasvezel in de buurt van je bedrijf wordt aangelegd of dat er groot onderhoud aan het netwerk zal plaatsvinden. Je wordt dan een gunstig tarief aangeboden om later hogere kosten te voorkomen. Soms word je ook gebeld met de mededeling dat je in aanmerking komt voor een gunstiger tarief voor internet via glasvezel. Wees hierop bedacht.

4. Lees alles goed door voordat je tekent

Als je een formulier krijgt om te tekenen, lees dit dan rustig en nauwgezet door, vooral de kleine lettertjes. Vaak staat er iets heel anders in dan wat er met je is besproken.

5. Handel snel als je toch hebt getekend

Mocht je onverhoopt toch hebben getekend, meld dit dan zo snel mogelijk bij een juridisch dienstverlener. Zij kunnen namens jou of je bedrijf actie ondernemen.

6. Informeer je provider

Stel ook je huidige provider op de hoogte zodat zij voorbereid zijn als het andere bedrijf zich bij hen meldt namens jouw bedrijf.

Door alert te blijven en deze tips te volgen, kun je voorkomen dat je in de val loopt van telefonische verkopers met valse voorwendselen. Bescherm jezelf en/of je bedrijf tegen onnodige kosten en juridische problemen.


Dit blog is van Peter Schulting, jurist bij DAS On Demand

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
14 nov 20242 min leestijd

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.


 Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s
29 aug 20244 min leestijd

Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s

Dat het festivalseizoen is begonnen, zien we ook aan de juridische vragen die we binnenkrijgen. Een greep uit de FAQ’s.

1 van 3