nieuwsbericht

Nieuwe wetten in 2022: een aantal belangrijke op een rij

4 min leestijd06 feb 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen voor consumenten? Op het gebied van wonen en aankopen komen er twee nieuwe belangrijke wetten: de Omgevingswet en nieuw consumentenkooprecht. Daarnaast wordt huftergedrag in het verkeer aangepakt en zijn ouders beter af met nieuwe regels voor kinderopvang. Wat betekent dat in de praktijk?

Woordvoering

Bekijk meer

1. Bouwen en verbouwen

Een van de belangrijkste nieuwe wetten is de Omgevingswet die per 1 juli 2022 ingaat. Onze collega Thijs van de Weijde schreef daar vorig jaar al een blog over. Met name als je verbouwplannen hebt, is deze wet belangrijk. Gemeenten gaan straks (ver)bouwplannen op twee manieren toetsen: een bouwtoets en een omgevingstoets. Er wordt straks door gemeenten gekeken wat de impact op de omgeving is als je bijvoorbeeld een aanbouw wil plaatsen. Het is in ieder geval belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken of je een vergunning nodig hebt. Dat kan per gemeente verschillen. Uiteraard zullen we dit jaar vaker aan dit onderwerp aandacht besteden.


2. Consumenten worden beter beschermd

Er komen nieuwe richtlijnen voor consumentenkooprecht aan. Ook komen er regels voor de aankoop van digitale producten en diensten, zoals de online aankoop van games en streamingdiensten. De nieuwe regels moeten in de hele EU worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. De regels gelden dus ook bij het doen van online aankopen in andere EU-landen. Daarmee worden consumenten ruimer beschermd. De nieuwe regels moesten eigenlijk al op 1 januari 2022 in werking treden. Maar het wetsvoorstel ligt nu nog bij de Tweede Kamer.

Verder wordt misleiding bij online aankopen aangepakt. Er komt in 2022 een verbod op het plaatsen van consumentenbeoordelingen bij webwinkels en digitale platforms die niet zijn gecontroleerd. Ook mogen er geen valse aanbiedingen ('van'- 'voor') meer worden gedaan.

Uiteraard gaan we hier later in het jaar inhoudelijk aandacht aan besteden, zodat je goed geïnformeerd bent.

3. 'Huftergedrag' in het verkeer beloond met hogere boetes

‘Huftergedrag’ in het verkeer wordt in het nieuwe jaar beloond met een hogere boete. Sommige verkeersboetes zijn flink gestegen, om de ernst van sommige verkeersovertredingen te onderstrepen. Bellen of appen achter het stuur? Daar betaal je in 2022 350 euro voor. Dat was 250 euro. Ook de boete voor het niet verlenen van voorrang aan een voorrangsvoertuig is gestegen. Dat was 250 euro en is nu 350 euro. Voor onnodig links rijden betaal je in 2022 220 euro. Dat is 70 euro meer dan in 2021. Ook de boetes voor te hard rijden zijn gestegen. Dat blijft afhankelijk van de snelheid.

Toch zijn er ook verkeersboetes waarvoor je minder betaalt in 2022. Onnodig geluid maken zoals toeteren kost je geen 400 euro meer, maar 250 euro. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats gaat van 400 euro naar 310 euro. Weliswaar nog steeds veel geld, dus je kunt je maar beter aan de regels houden.

4. Ouders beter af met nieuwe regels voor kinderopvang

Verder is er een kleine wijziging in het Besluit Kinderopvangtoeslag, maar wel noemenswaardig om te vermelden. De norm voor buitenschoolse opvang wordt verruimd naar 140 procent van de gewerkte uren van de minst werkende ouder. Dat was 70 procent. Dit percentage wordt daarmee gelijkgetrokken met het percentage bij de dagopvang. Ook worden de toe te kennen bedragen geïndexeerd. Dit voorkomt negatieve inkomenseffecten voor ouders als gevolg van loon- en prijsstijgingen. De verruiming zorgt ervoor dat de balans tussen arbeid en zorg wordt verbeterd.

5. Wijzigingen arbeidsmarkt

Wil je weten welke wijzigingen er zijn binnen het arbeidsrecht? Collega Pascal Besselink zette ze op een rijtje in zijn blog

Onze opsomming is natuurlijk niet limitatief. We pikken er een paar belangrijke wetswijzigingen uit. Maar dan ben je van deze wijzigingen alvast op de hoogte.

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
14 nov 20242 min leestijd

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes
05 nov 20243 min leestijd

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes

Als ondernemer of consument kun je telefonisch of fysiek te maken krijgen met verkopers die je proberen te verleiden om contracten af te sluiten onder valse voorwendselen. Deze praktijken kunnen je veel geld en stress kosten. Tips om niet in de val te lopen.

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.

Item 1 - 3 uit 3