blog

Online aankoop: bedenktijd of toch niet?

3 min leestijd04 jan 2020

Dit jaar wil je Kerst echt laten schitteren en glimmen. Met een zelf ontworpen sieraad je geliefde verrassen. Je werkt al maanden aan het ontwerp. En eindelijk ben je tevreden. Nu nog laten realiseren. Je vindt een zilversmid, die ook voor de nodige bling-bling kan zorgen. Je krijgt snel een mooie offerte en geeft ook weer snel de opdracht, zodat het ruim voor Kerst binnen is . Dat is toch wel heel handig van online regelen.

Redactieteam

Bekijk meer

Maar dan blijkt dat je je geliefde nog niet helemaal kent. Je wist niets van een zilverallergie. Wat nu? Helaas krijgen we veelvuldig vragen over retour sturen van online aankopen en opvallend ook nog geregeld over het terugsturen van zelf ontworpen of op maat gemaakte sieraden. Als blijkt dat er geen bedenktijd van toepassing is, denkt men dat de online verkoper de wettelijke regels niet goed toepast.

Bedenktijd op online aankopen

Voor bijna alle online aankopen geldt een bedenktijd. Maar let op: er zijn uitzonderingen. Denk aan producten met een duidelijk persoonlijk karakter zoals een maatpak, fotoboek of speciaal gemaakte of gegraveerde sieraden. Maar ook voor tijdsgebonden producten, zoals concertkaartjes geldt de uitzondering of bederfelijke spullen zoals maaltijden of medicijnen. Heb je online een cateraar vastgelegd die je feestmaal gaat (voor)bereiden, maar besluit toch naar een restaurant te gaan? Ook dan heb je geen wettelijke bedenktijd. Dat geldt voor nog meer online bestellingen en aankopen. Op onze site, bij de meestgestelde vragen, vind je een lijst van producten waarvoor geen wettelijke bedenktijd geldt.

Laat je feestdagen niet bederven door aankopen die in de kast verdwijnen, controleer goed wat je wel en niet kan doen met je online bestelling. En blijf je zitten met een cadeau voor een kind? Dan kan je dat ook doneren. Ik wens je een fantastische maand, geniet van en met elkaar!

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.


 Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s
29 aug 20244 min leestijd

Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s

Dat het festivalseizoen is begonnen, zien we ook aan de juridische vragen die we binnenkrijgen. Een greep uit de FAQ’s.

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
11 apr 20243 min leestijd

Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels

Vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.

1 van 3