case

WhatsApp-fraude: kun je er iets tegen doen?

3 min leestijd03 apr 2020

In 2019 werden slachtoffers van WhatsApp-fraude in totaal voor ruim een miljoen euro opgelicht. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2018, namelijk vier keer zo veel. Dat berichtte verschillende media begin van het jaar.

Woordvoering

Bekijk meer

Ook bij ons komen regelmatig meldingen en vragen binnen van slachtoffers. Oplichters doen zich voor als een familielid of bekende die geld nodig heeft en vraagt om een bedrag over te maken. Het begint vaak met een verhaal dat door diefstal en verlies de vorige telefoon zoek geraakt is en daarom met een nieuw nummer contact wordt gezocht. Je denkt hoogstwaarschijnlijk: ‘Daar trap ik toch niet in’. Maar hoe doorzichtig de oplichters ook te werk gaan, er trappen veel mensen in.

Je weet niet bij wie je moet zijn

Het gebeurt heel snel, vaak via rekeningen van katvangers, die soms weer snel worden gesloten. Evenals de telefoonnummers waarmee het gebeurt. Gevolg is dat je er weinig aan kunt doen. De politie kan er vaak ook niets mee. Dat betekent dat er meestal geen strafzaak wordt gestart tegen een verdachte. Via die weg kun je als benadeelde dus niets.Je weet niet bij wie je moet zijn en bewijs is ook moeilijk te leveren. Ook de banken verstrekken niet snel de NAW-gegevens van de rekeninghouder nu zij in het kader van de zorgplicht de privacy moeten beschermen. Slechts in enkele uitzonderingsgevallen –al dan niet na tussenkomst van de rechter- worden dergelijke gegevens vrijgegeven.

Oplichters zoeken de grens op

De meldingen die bij ons binnen komen gaan meestal om kleine bedragen, maar vaak probeert men de grens op te zoeken van wat de betaler wil en kan betalen. Dan vragen ze in eerste instantie een laag bedrag, met het verhaal dat de overschrijving niet is gelukt. Dan loopt het uiteindelijk soms toch nog in de duizenden euro's.

Vertrouwen in WhatsApp is groot

Het enige dat je kunt doen is alert blijven en altijd even telefonisch checken door te bellen met degene die zogenaamd om geld vraagt. Mensen vertrouwen redelijk naiëf en blind WhatsApp, terwijl er soms vrij veel informatie over iemand en diens sociale netwerk te vinden is op openbare bronnen. Pas dus op met het delen van gegevens op internet. Geef bijvoorbeeld niet te makkelijk je telefoonnummer weg op websites. En tenslotte kun je op Whatsapp de zogenoemde tweestapverificatie instellen als extra beveiliging.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar
15 jan 20253 min leestijd

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar

Wat moet je doen als je door het eten van blauwe bessen ziek bent geworden en waar heb je dan recht op? Wij leggen het uit in ons blog.

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
18 dec 20243 min leestijd

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Item 1 - 3 uit 3