blog

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

3 min leestijd16 okt 2024

Jaarlijks veroorzaken los- en scheefliggende stoeptegels meer dan 20.000 ongevallen. Kom je ten val, dan kun je ernstig gewond raken en langdurige klachten ondervinden. Naast materiele schade zoals aan kleding of telefoon, kun je ook lichamelijk letsel oplopen. Wie draait op voor deze schade?

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Gemeente verantwoordelijk voor een ‘veilige’ stoep

De wegbeheerder (gemeente, provincie of Rijkswaterstaat) heeft de zorgplicht om wegen en stoepen veilig en in goede staat te houden. Is de weg of stoep eigendom van een particulier of bedrijf, dan geldt deze verplichting voor hen. Als een weg of stoep niet veilig is en daardoor gevaar oplevert, kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor eventuele schade.

Hoogteverschil van meer dan 3 centimeter

Voetgangers moeten altijd rekening houden met oneffenheden op het trottoir. Met een klein hoogteverschil tot 3 centimeter moet rekening worden gehouden. Bij hoogteverschillen van meer dan 3 centimeter kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn.

Gemeente niet altijd aansprakelijk

De richtlijn van 3 centimeter is niet absoluut; iedere zaak wordt beoordeeld aan de hand van alle feiten en omstandigheden. Er wordt onder andere gekeken naar de locatie en het eigen gedrag van de voetganger. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van eigen schuld als een voetganger kijkend op zijn telefoon struikelt.

Situaties waarin een wegbeheerder niet aansprakelijk hoeft te zijn:

  • De gebrekkige situatie was duidelijk en zichtbaar afgezet, gemarkeerd en/of hier duidelijk voor gewaarschuwd.
  • De stoep is vlak voor het ongeval vernield door een groepje jongeren. De gemeente was hier (nog) niet van op de hoogte en kon geen tijdige herstel- of voozorgsmaatregelen treffen.

Zorg voor duidelijk bewijs

Maak duidelijke foto's van de tegel en stoep als je valt. Meet het hoogteverschil en leg dit vast met een foto. Noteer getuigengegevens en vraag buurtbewoners of het ongeval op hun videodeurbel is vastgelegd. Maak foto's van de schade en het letsel. Ga bij letsel naar de huisarts voor onderzoek en vastlegging.

Aandachtspunten bij gebruik van stoep

Ga je naar buiten en maak je gebruik van de stoep? Let dan op de volgende punten:

  • Kijk (ver) vooruit, zodat je ziet hoe de stoep eruit ziet.
  • Houd je aandacht op de stoep, ook als je met iemand praat of op je telefoon kijkt.
  • Wees extra voorzichtig op onbekend terrein.

jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar
15 jan 20253 min leestijd

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar

Wat moet je doen als je door het eten van blauwe bessen ziek bent geworden en waar heb je dan recht op? Wij leggen het uit in ons blog.

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
18 dec 20243 min leestijd

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan
03 okt 20243 min leestijd

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt.

Item 1 - 3 uit 3