blog

    Een gerichte aanpak voorkomt onnodige fietsongevallen met ernstig letsel

    3 min leestijd23 apr 2025

    Minister Madlener wil meer fietsers stimuleren een helm te dragen om hoofdletsel te voorkomen. Een helmplicht voor specifieke groepen fietsers kan de kans op ernstig letsel verminderen.

    Rembrandt Groenewegen

    jurist

    Bekijk meer

    De gevolgen van een verkeersongeval met hoofdletsel zijn ingrijpend voor slachtoffers en hun naasten. Een revalidatietraject duurt vaak lang en kan leiden tot blijvende fysieke en psychische klachten. Daarnaast kampen veel betrokkenen met emotionele problemen na een ongeval.

    Gevaarlijke inhaalmanoeuvres

    Fietspaden zijn niet berekend op de toename van brede elektrische bakfietsen en fatbikes. Deze voertuigen halen snelheden tot 25 kilometer per uur. Door het snelheidsverschil met gewone fietsers ontstaan er meer en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Daarnaast verschijnen er steeds meer nieuwe licht elektrische voertuigen (lev’s) in het straatbeeld. De plaats op de weg is nog niet altijd even duidelijk, waardoor veel van deze voertuigen op het fietspad rijden. Ook dit zorgt voor gevaarlijke situaties. In sommige steden zie je al dat de gemeente de fietspaden verbreedt om het voor fietsers veiliger te maken.

    Helmplicht voor specifieke groepen

    Een helmplicht voor specifieke groepen kan de veiligheid vergroten. Denk aan gebruikers van e-bikes en fatbikes. Ook racefietsers en mountainbikers vallen onder deze risicogroepen. Indien je met een hogere snelheid fietst, is de kans om zwaarder letsel op te lopen groter. Een gerichte aanpak voorkomt onnodige ongevallen met ernstig letsel.

    Een andere mogelijkheid om slachtoffers in het verkeer te verminderen is om alleen jonge fietsers een helm te verplichten. Juist jonge bestuurders kunnen verkeerssituaties moeilijker inschatten en reageren minder snel op onverwachte gebeurtenissen. Daarnaast nemen jonge bestuurders sneller risico’s. Dit alles verhoogt de kans om bij een verkeersongeval betrokken te raken en letsel op te lopen. In enkele landen is het nu al verplicht om een fietshelm te dragen tot 12 jaar. En in andere landen tot een hogere leeftijd.

    Zonder maatregelen blijft kans op letsel groot

    Zonder maatregelen blijft de kans op verkeersongevallen met letsel groot. DAS registreerde in het eerste kwartaal van 2025 al bijna 350 ongevallen met fietsers. Bij 70 procent van deze ongevallen liep de verzekerde letsel op.

    jurist

    Rembrandt Groenewegen

    Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

    Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

    Ook interessant voor je

    Schade aan auto door vernieling: wat kun je doen?
    16 apr 20253 min leestijd

    Schade aan auto door vernieling: wat kun je doen?

    Wat kun je doen als je auto vernield is door vandalisme? Drie mogelijkheden op een rij.

    Zo voorkom je hoge medische kosten in het buitenland
    08 apr 20253 min leestijd

    Zo voorkom je hoge medische kosten in het buitenland

    Voorkom hoge medische kosten in het buitenland. Dit moet je vooraf regelen.

    Letselschade bij je kind: dit moet je als ouder weten
    13 mrt 20254 min leestijd

    Letselschade bij je kind: dit moet je als ouder weten

    Een verkeersongeluk met je kind is een nachtmerrie voor elke ouder. Naast de emotionele impact, zijn er ook juridische en praktische zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen bij letselschade van je kind, welke rechten je hebt, en hoe DAS je kan helpen.

    Item 1 - 3 uit 3