blog

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

4 min leestijd11 apr 2024

De meivakantie staat voor de deur en hopelijk kunnen kinderen lekker veel buiten spelen. Of ze hangen gewoon lekker rond met vrienden en vriendinnen. Heerlijk die vrijheid, maar er kan natuurlijk ook altijd iets gebeuren.

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. En daar zit je als ouder of voogd niet op te wachten.

Bal door ruit, spiegel van auto

Voorbeelden genoeg. Een kind dat met een steentje een mooie tekening op de auto van jouw buurman maakt, een bal die door een ruit wordt geschopt. Of er wordt tijdens het rondhangen uit verveling een spiegel van een auto geschopt. Of tijdens een ruzie gooit een kind bewust de mobiele telefoon van een ander in de sloot.

Zomaar wat voorbeelden waar je als ouder of voogd niet direct op zit te wachten, maar die je wel kunnen overkomen.

Is jouw kind aansprakelijk, of jij als ouder/voogd?

Kan een kind aansprakelijk zijn? Moet het kind of de ouder/voogd de schade betalen? Of ben je hiervoor verzekerd? In deze blog leg ik dat uit.

Hoe ouder je kind, hoe meer verantwoordelijk

In de Nederlandse wet is er een verschil tussen kinderen onder de 14 jaar, kinderen van 14 en 15 jaar en kinderen van 16 jaar en ouder. Hoe ouder het kind, hoe meer verantwoordelijkheid het kind zelf heeft.

Als ouder/voogd kun je risicoaansprakelijk zijn

Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind en het soort gedraging kan je als ouder aansprakelijk zijn voor de schade die jouw kind heeft veroorzaakt. Je bent dan aansprakelijk voor de gedraging van een ander. Dit wordt risicoaansprakelijkheid genoemd.

Is jouw kind jonger dan 14 jaar?

Als ouder of voogd ben je altijd aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door jouw kind jonger dan 14 jaar. Dit geldt alleen als jouw kind iets doet waardoor schade ontstaat. Deze gedraging moet dan wel als fout aan het kind kunnen worden toegerekend.

Bijvoorbeeld met een steentje een tekening op de auto van de buurman maken of opzettelijk een telefoon stukgooien. Je bent als ouder of voogd niet aansprakelijk als jouw kind iets heeft nagelaten. Bijvoorbeeld een situatie waarin er iets gebeurt en het kind alleen toekijkt en dus niet zelf handelt, maar eigenlijk wél had moeten handelen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Heeft jouw kind schade veroorzaakt en is het jonger dan 14 jaar? Dan valt deze schade in de meeste gevallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Ook als de schade met opzet is veroorzaakt. Deze verzekering is geen verplichte verzekering. Die moet je zelf afsluiten. De meeste mensen in Nederland hebben deze verzekering afgesloten (meer dan negentig procent). Heb je die niet afgesloten? Dan moet je als ouder of voogd het schadebedrag zelf betalen.

Is jouw kind 14 of 15 jaar?

Kinderen van 14 en 15 jaar oud zijn in de eerste plaats zelf aansprakelijk voor de schade die zij hebben veroorzaakt. Daarnaast kan ook de ouder of voogd aansprakelijk zijn. Je bent als ouder of voogd niet aansprakelijk als je kunt aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de schade te voorkomen. Bij kinderen die doorgaans riskanter gedrag vertonen, zal de ouder of voogd, naast het kind, dus sneller aansprakelijk zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren  

Heeft jouw kind van 14 of 15 jaar niet met opzet de schade veroorzaakt? Dan valt deze schade in de meeste gevallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Is de schade wel met opzet veroorzaakt? Dan is er geen dekking op de verzekering. De verzekeraar moet aantonen dat je kind met opzet heeft gehandeld. Het kind of de ouder/voogd moet de schade dan zelf vergoeden.

Is jouw kind 16 jaar of ouder?

Kinderen van 16 jaar en ouder zijn zelf aansprakelijk voor de schade die zij veroorzaken. Hierop zijn wel twee uitzonderingen. De eerste uitzondering: als je als ouder of voogd het kind zelf uitlokt om schade te veroorzaken. De tweede: je doet als ouder of voogd niets om de schade te voorkomen, terwijl je weet dat het kind schade gaat veroorzaken.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Heeft jouw kind de schade niet met opzet veroorzaakt en is het 16 jaar of ouder? Dan valt deze schade in de meeste gevallen onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Is de schade wel met opzet veroorzaakt? Dan is er geen dekking op de verzekering. Het kind moet de schade dan zelf vergoeden. Natuurlijk kun je als ouder of voogd de schade voor je kind vergoeden.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Als ouder of voogd loop je kans dat je wordt aangesproken voor schade aan andermans eigendom of letselschade aan een ander. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hoef jij als ouder of voogd of het kind zelf in veel gevallen de schade niet te betalen. Dat doet dan jouw aansprakelijkheidsverzekeraar.

Jij bent gedekt en het slachtoffer is sneller geholpen

De premie die je betaalt is relatief laag. Daarmee dek je een groot risico. Daarnaast is ook het slachtoffer sneller geholpen. Maar ook zonder kinderen is een aansprakelijkheidsverzekering nuttig. Ook jijzelf kan namelijk schade aan andermans eigendom of letselschade aan een ander toebrengen. Per ongeluk een vaas van een ander omstoten? Als fietser geen voorrang verlenen? Een brandende sigaret op een bank laten vallen? Je hond die een andere hond bijt? Het zijn allemaal voorbeelden van klanten die bij DAS aankloppen voor hulp. Wij helpen hen graag, en met een aansprakelijkheidsverzekering bereiken we het beste resultaat.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan
03 okt 20243 min leestijd

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt.

De herfst is er, ga veilig de weg op
03 okt 20243 min leestijd

De herfst is er, ga veilig de weg op

De herfst is een prachtig seizoen, maar het brengt ook uitdagingen voor de verkeersveiligheid. Daarom is het belangrijk om tijdens deze maanden extra voorzichtig te zijn, zowel achter het stuur als op de fiets.

Item 1 - 3 uit 3