blog
Schade aan auto door vernieling: wat kun je doen?
‘Na verschillende incidenten in de Verenigde Staten, lijkt vandalisme tegen Tesla's nu overgewaaid naar Nederland’. Dat was vorige maand in het nieuws. Schade door vernieling komt helaas nog vaak voor. Denk aan een bekraste auto, een afgebroken autospiegel, een lek geprikte band, een omgeduwde scooter of zelfs een voertuig dat in brand wordt gestoken.

In 2024 werden er bij DAS ongeveer 100 zaken gemeld over dit soort schade. In het eerste kwartaal van 2025 waren dat er zo rond de 25. De oorzaken variëren van verkeersruzies en relationele conflicten tot baldadigheid van onbekenden. Als slachtoffer ben je uiteindelijk de dupe. Maar hoe krijg je jouw schade vergoed?
Wanneer iemand opzettelijk jouw eigendom vernielt, vergoedt geen enkele verzekeraar de schade. Opzet is namelijk uitgesloten van dekking op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Veroorzaak je per ongeluk schade, dan biedt deze verzekering in de meeste gevallen wel dekking. Een AVP-verzekering is niet verplicht en moet je zelf afsluiten. Een uitzondering geldt voor kinderen tot 14 jaar; hun schade wordt meestal wel vergoed, zelfs bij opzet.
Strafbaar feit
Het opzettelijk vernielen van andermans eigendom is een misdrijf en strafbaar. Bij bewezen schuld kan de officier van justitie de dader voor de rechter dagen. Een veroordeling leidt tot een straf en een aantekening op het strafblad. Ook kan een strafbeschikking worden opgelegd, vaak bestaande uit een geldboete en een aantekening op het strafblad.
Mogelijkheden om schade te verhalen
Ben je slachtoffer van vernieling en is je auto niet casco (allrisk) verzekerd? Dan zijn er twee mogelijkheden om je schade vergoed te krijgen:
- Persoonlijk aansprakelijk stellen: je kunt de dader aansprakelijk stellen en verzoeken de schade te betalen. Reageert de dader niet? Dan moet je hem of haar dagvaarden. Het is cruciaal om voldoende bewijs te hebben, zoals getuigenverklaringen, videobeelden of een politierapport. Echter, als de dader onvoldoende financiële middelen heeft, is de kans groot dat je jouw schade niet vergoed krijgt.
- Voegen in het strafproces: je kunt je als benadeelde partij voegen in het strafproces. Je moet dan aangifte hebben gedaan en duidelijk hebben vermeld welke schade is veroorzaakt. Bij een strafrechtelijke veroordeling van de dader wordt jouw schadeclaim door de rechter beoordeeld. Als de rechter de claim toewijst en het vonnis onherroepelijk is, zal het CJIB de schadeclaim bij de dader vorderen. Kan de dader niet betalen, dan schiet justitie na acht maanden het bedrag voor tot 5000 euro. Dit zorgt ervoor dat je als slachtoffer toch je schade vergoed krijgt.
- Met betrekking tot het door een persoon in brand steken van jouw voertuig bestaat nog de mogelijkheid om jouw schade bij jouw voertuigverzekeraar te claimen. Je voertuig moet dan wel WA Beperkt Casco (WA Plus) verzekerd zijn. In de meest gevallen is dit niet van invloed op je premie en schadevrije jaren.
Geen schadevergoeding
Is de dader niet bekend? Dan kan deze persoon niet strafrechtelijk vervolgd of aansprakelijk gesteld worden. In dat geval blijf je helaas zitten met je eigen schade.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze mogelijkheden en stappen te ondernemen om je rechten te beschermen. Schade door vernieling is een vervelende ervaring, maar met de juiste kennis en acties kun je proberen je schade vergoed te krijgen.
Rembrandt Groenewegen
Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...
Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen