blog

Zo voorkom je hoge medische kosten in het buitenland

3 min leestijd14 aug 2024

Nederlanders verzekeren zich op vakantie onvoldoende voor ziektekosten. Elke dag krijgen hulporganisaties telefoontjes van mensen die in het buitenland in de problemen komen door hoge medische kosten.

Sascha Dik

jurist

Bekijk meer

Dat meldde het Algemeen Dagblad onlangs. Veel vakantiegangers in het buitenland denken dat ze het wel goed geregeld hebben maar komen vaak voor een onaangename verrassing te staan als het zover is. Ze worden geconfronteerd met rekeningen die niet volledig vergoed worden óf ze moeten kosten voorschieten. Maar wat kun je doen om dergelijke situaties te voorkomen?

Zorg in buitenland niet altijd volledig vergoed

Niet alle zorg in het buitenland wordt vergoed. Alleen noodzakelijke spoedzorg die niet kan wachten tot je terug bent in Nederland wordt vergoed en dan maximaal tegen het tarief dat in Nederland zou worden vergoed. Het kan echter zijn dat zorg in het buitenland veel duurder is dan in Nederland. De kosten die boven het Nederlandse tarief uitkomen, moet je dan zelf betalen, tenzij je hiervoor een aparte verzekering hebt afgesloten. Check voor vertrek dus altijd goed de voorwaarden van je zorgverzekering en sluit zo nodig een reisverzekering af met een aanvullende dekking voor zorgkosten. Kijk daarbij ook goed naar de dekking voor eventuele repatriëringskosten. Deze worden namelijk nooit door je zorgverzekeraar vergoed.

Neem vooraf contact op met je verzekeraar

Vaak hebben verzekeraars afspraken gemaakt met zorgaanbieders in het buitenland over de kosten van zorg aan Nederlanders. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan een bezoek aan het ziekenhuis of een huisarts in het buitenland éérst contact met je zorg- en/of reisverzekeraar op te nemen. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf. De kosten kunnen namelijk zeer hoog oplopen, tot tienduizenden euro's in het ergste geval.

Gebruik Europese zorgverzekeringskaart

Een handig hulpmiddel is de Europese zorgverzekeringskaart, officieel de European Health Insurance Card, de EHIC. Als je deze kaart in het buitenland aan de zorgverlener kunt laten zien, kan deze de kosten van de zorg rechtstreeks bij je verzekeraar indienen. Dit voorkomt dat je zelf bedragen moet voorschieten. Op Wat is een verdragsland? - CAK (hetcak.nl) kun je zien in welke landen de EHIC geldig is. De EHIC is apart aan te vragen bij je verzekeraar, maar het kan ook zo zijn dat je bestaande zorgpas meteen ook een Europese zorgpas is. Check dit dus ook voorafgaand aan je vertrek.

Direct contact opnemen met verzekeraar in geval van spoed

Mijn advies is om in ieder geval direct contact op te nemen met je zorg- en/of reisverzekeraar als je in het buitenland met spoed moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De verzekeraar kan dan contact leggen en onderhouden met de buitenlandse zorgverlener over de kosten.

Maar ik wens je natuurlijk vooral een zorgeloze en heerlijke vakantie!

jurist

Sascha Dik

Elke klant en letselschadezaak is anders en verdient dan ook zijn eigen aanpak. Het is belangrijk om bij het starten van de zaak goed inzicht te hebben in het opgelopen letsel en in hoeverre dit een klant in zijn of haar dage...

Meer artikelen van Sascha Dik

Ook interessant voor je

Geen ongeluk voor Henk, maar toch wel
14 aug 20243 min leestijd

Geen ongeluk voor Henk, maar toch wel

Een verhaal uit de praktijk van DAS over hoe een bijna ongeluk uitmondt in onenigheid met schade als gevolg.


 Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat
30 mei 20244 min leestijd

Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat

Ga goed voorbereid op vakantie. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren? Wij geven tips als je letsel oploopt tijdens je vakantie.

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?

1 van 3