blog

    Zo voorkom je hoge medische kosten in het buitenland

    3 min leestijd08 apr 2025

    Nederlanders verzekeren zich op vakantie onvoldoende voor ziektekosten. Regelmatig komen mensen in het buitenland in de problemen door hoge medische kosten.

    Sascha Dik

    jurist

    Bekijk meer

    Veel vakantiegangers in het buitenland denken dat ze het wel goed geregeld hebben, maar komen vaak voor een onaangename verrassing te staan als het zover is. Ze worden geconfronteerd met rekeningen die niet volledig vergoed worden óf ze moeten kosten voorschieten. Maar wat kun je doen om dergelijke situaties te voorkomen?

    Zorg in buitenland niet altijd volledig vergoed

    Niet alle zorg in het buitenland wordt vergoed. Alleen noodzakelijke spoedzorg die niet kan wachten tot je terug bent in Nederland wordt vergoed en dan maximaal tegen het tarief dat in Nederland zou worden vergoed. Het kan echter zijn dat zorg in het buitenland veel duurder is dan in Nederland. De kosten die boven het Nederlandse tarief uitkomen, moet je dan zelf betalen, tenzij je hiervoor een aparte verzekering hebt afgesloten. Check voor vertrek dus altijd goed de voorwaarden van je zorgverzekering en sluit zo nodig een reisverzekering af met een aanvullende dekking voor zorgkosten. Kijk daarbij ook goed naar de dekking voor eventuele repatriëringskosten. Deze worden namelijk nooit door je zorgverzekeraar vergoed.

    Neem vooraf contact op met je verzekeraar

    Vaak hebben verzekeraars afspraken gemaakt met zorgaanbieders in het buitenland over de kosten van zorg aan Nederlanders. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan een bezoek aan het ziekenhuis of een huisarts in het buitenland éérst contact met je zorg- en/of reisverzekeraar op te nemen. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf. De kosten kunnen namelijk zeer hoog oplopen, tot tienduizenden euro's in het ergste geval.

    Gebruik Europese zorgverzekeringskaart

    Een handig hulpmiddel is de Europese zorgverzekeringskaart, officieel de European Health Insurance Card, de EHIC. Als je deze kaart in het buitenland aan de zorgverlener kunt laten zien, kan deze de kosten van de zorg rechtstreeks bij je verzekeraar indienen. Dit voorkomt dat je zelf bedragen moet voorschieten. Op Wat is een verdragsland? - CAK (hetcak.nl) kun je zien in welke landen de EHIC geldig is. De EHIC is apart aan te vragen bij je verzekeraar, maar het kan ook zo zijn dat je bestaande zorgpas meteen ook een Europese zorgpas is. Check dit dus ook voorafgaand aan je vertrek.

    Direct contact opnemen met verzekeraar in geval van spoed

    Mijn advies is om in ieder geval direct contact op te nemen met je zorg- en/of reisverzekeraar als je in het buitenland met spoed moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De verzekeraar kan dan contact leggen en onderhouden met de buitenlandse zorgverlener over de kosten.

    Maar ik wens je natuurlijk vooral een zorgeloze en heerlijke vakantie!

    jurist

    Sascha Dik

    Als jurist gezondheidsrecht sta ik zorgaanbieders bij in allerlei geschillen waar zij in hun dagelijkse praktijk mee te maken kunnen krijgen. Denk aan klachten, tuchtklachten, onderlinge maatschapsgeschillen, geschillen met z...

    Meer artikelen van Sascha Dik

    Ook interessant voor je

    Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
    23 jun 20253 min leestijd

    Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

    Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


    Een gerichte aanpak voorkomt onnodige fietsongevallen met ernstig letsel
    23 apr 20253 min leestijd

    Een gerichte aanpak voorkomt onnodige fietsongevallen met ernstig letsel

    Minister Madlener wil meer fietsers stimuleren een helm te dragen om hoofdletsel te voorkomen. Een helmplicht voor specifieke groepen fietsers kan de kans op ernstig letsel verminderen.

    Schade aan auto door vernieling: wat kun je doen?
    16 apr 20253 min leestijd

    Schade aan auto door vernieling: wat kun je doen?

    Wat kun je doen als je auto vernield is door vandalisme? Drie mogelijkheden op een rij.

    Item 1 - 3 uit 3