blog

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

3 min leestijd01 feb 2024

Lawaaidoofheid bij gymleraren, inademing van gevaarlijke stoffen of te zwaar tillen. Op allerlei plekken lopen werknemers schade op door het werk. Vaak zijn het ingewikkelde kwesties die gepaard gaan met veel emoties.

Redactieteam

Bekijk meer

Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat geldt ook voor mentale klachten van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out die ontstaan is op het werk of mentale klachten door pesterijen van collega's.

Vaak is het bij een beroepsziekte moeilijker voor werknemers om bewijs te leveren dat ze letselschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van hun werk dan bij een ongeval. Bij een ongeval is dat makkelijker, want dan is er bijvoorbeeld direct een ambulance of arts bij geweest.

Wanneer er een arm in een machine komt, is het vaak veel duidelijker dan wanneer werknemers schade lijden door bijvoorbeeld het inademen van gevaarlijke stoffen, omdat de afzuiging niet werkte. Of letselschade door te zwaar tillen, omdat de tillift stuk was.

Wanneer recht op schadevergoeding bij letselschade?

Het verschilt per zaak of geval of een werknemer schade kan verhalen op een werkgever. De samenhang tussen de werkzaamheden en een burn-out of gehoorschade is bijvoorbeeld vaak moeilijk aan te tonen.

In ieder geval moet een werkgever iets te verwijten zijn. Daarbij is belangrijk dat hij geïnformeerd is en zo nodig maatregelen kon treffen om de situatie te verbeteren. Een werknemer kan niet ineens na dertig jaar zijn werkgever vragen om schade te vergoeden, omdat de werknemer klachten heeft door het zware werk.

Rechters denken verschillend over letselschadevergoeding

Of een schadevergoeding kans van slagen heeft, hangt af van individuele feiten en omstandigheden. Uitspraken van rechters verschillen ook. Daar valt moeilijk een eenduidige lijn in te ontdekken. Belangrijk is, dat een werknemer een verband kan aantonen tussen het werk en de klachten en dat hij zijn werkgever over daarover heeft geïnformeerd.

Schadeverzekering voor werknemers

Het kan verstandig zijn om een schadeverzekering voor werknemers af te sluiten. Dan loop je zelf niet het risico dat je een schadevergoeding aan je werknemer moet betalen en voorkom je in veel gevallen ook een arbeidsconflict.


Dit blog is van Sandra Voges, senior juridisch specialist letselschade bij DAS. Zij gaf over dit onderwerp uitleg in een artikel voor EenVandaag.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?
12 jun 202420 min leestijd

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?

Welke ingrijpende maatregelen liggen er om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen? We bespreken het in een podcast.

1 van 3