blog

    Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

    3 min leestijd01 feb 2024

    Lawaaidoofheid bij gymleraren, inademing van gevaarlijke stoffen of te zwaar tillen. Op allerlei plekken lopen werknemers schade op door het werk. Vaak zijn het ingewikkelde kwesties die gepaard gaan met veel emoties.

    Redactieteam

    Bekijk meer

    Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat geldt ook voor mentale klachten van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out die ontstaan is op het werk of mentale klachten door pesterijen van collega's.

    Vaak is het bij een beroepsziekte moeilijker voor werknemers om bewijs te leveren dat ze letselschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van hun werk dan bij een ongeval. Bij een ongeval is dat makkelijker, want dan is er bijvoorbeeld direct een ambulance of arts bij geweest.

    Wanneer er een arm in een machine komt, is het vaak veel duidelijker dan wanneer werknemers schade lijden door bijvoorbeeld het inademen van gevaarlijke stoffen, omdat de afzuiging niet werkte. Of letselschade door te zwaar tillen, omdat de tillift stuk was.

    Wanneer recht op schadevergoeding bij letselschade?

    Het verschilt per zaak of geval of een werknemer schade kan verhalen op een werkgever. De samenhang tussen de werkzaamheden en een burn-out of gehoorschade is bijvoorbeeld vaak moeilijk aan te tonen.

    In ieder geval moet een werkgever iets te verwijten zijn. Daarbij is belangrijk dat hij geïnformeerd is en zo nodig maatregelen kon treffen om de situatie te verbeteren. Een werknemer kan niet ineens na dertig jaar zijn werkgever vragen om schade te vergoeden, omdat de werknemer klachten heeft door het zware werk.

    Rechters denken verschillend over letselschadevergoeding

    Of een schadevergoeding kans van slagen heeft, hangt af van individuele feiten en omstandigheden. Uitspraken van rechters verschillen ook. Daar valt moeilijk een eenduidige lijn in te ontdekken. Belangrijk is, dat een werknemer een verband kan aantonen tussen het werk en de klachten en dat hij zijn werkgever over daarover heeft geïnformeerd.

    Schadeverzekering voor werknemers

    Het kan verstandig zijn om een schadeverzekering voor werknemers af te sluiten. Dan loop je zelf niet het risico dat je een schadevergoeding aan je werknemer moet betalen en voorkom je in veel gevallen ook een arbeidsconflict.


    Dit blog is van Sandra Voges, senior juridisch specialist letselschade bij DAS. Zij gaf over dit onderwerp uitleg in een artikel voor EenVandaag.

    Redactieteam

    Het redactieteam van DAS.

    Meer artikelen van Redactieteam

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3