Bedrijfsruimte bij een VvE
Ook als ondernemer kun je lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Jouw winkelpand, bedrijfsruimte of appartement is dan onderdeel van een groter gebouw met meerdere eigenaren. De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten. Maar weet je ook wie er binnen de VvE besluiten neemt en waar je toestemming voor nodig hebt? Je leest er alles over op deze pagina.
Zo helpen we je
Adviesgesprek
- Oriënterend gesprek met onze adviseur over je situatie
- Direct advies over vervolgstappen
- Vraag zelf een gesprek aan
- Of bel ons op 088 3279 853
Appartementsrecht bij een bedrijfsruimte
Heb je een bedrijfspand gekocht dat onderdeel is van een groter gebouw? Dan koop je automatisch een appartementsrecht. Dit houdt in dat je gedeeltelijk eigenaar bent van het hele complex. Met het appartementsrecht kun je gebruikmaken van de gezamenlijke ruimtes binnen het complex.
Vanaf het moment dat je het bedrijfspand koopt, word je ook automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit lidmaatschap is niet opzegbaar. Zolang je eigenaar bent van het appartementsrecht, ben je lid van de VvE.
Rechten, plichten en regels van een VvE-lidmaatschap
Bij een VvE-lidmaatschap horen verschillende rechten, plichten en regels. Die staan ook in het Burgerlijk Wetboek (BW) onder ‘verenigingsrecht’.
Dit zijn de belangrijkste regels uit het Burgerlijk Wetboek:
- De notaris legt in een akte vast dat het gebouw opgesplitst is in verschillende appartementsrechten.
- In de splitsingsakte staat het splitsingsreglement. In dit reglement vind je regels over (onder andere) het gebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en de privégedeelten, het houden van vergaderingen, het in gebruik geven van het appartementsrecht aan een derde, etc.
- Als eigenaar mag je veranderingen aanbrengen aan de privédelen van het aangekochte bedrijfspand. Het gaat dan om veranderingen zonder gevolgen voor de andere eigenaren.
Toestemming vragen aan de VvE
In het Burgerlijk Wetboek is dus geregeld dat je als ondernemer in beginsel veranderingen mag aanbrengen aan privédelen van je bedrijfspand. Gaat het om constructieve wijzigingen of andere ingrijpende veranderingen? Dan is het waarschijnlijk nodig om toestemming vragen aan de VvE. Of je die toestemming ook krijgt, wordt besloten tijdens de Algemene Ledenvergadering.
De Algemene Vergadering is het belangrijkste orgaan van de VvE. Alle leden van de VvE zijn hierin vertegenwoordigd. In een Algemene Ledenvergadering worden verschillende onderwerpen behandeld, zoals onderhoud, financiën, en verzoeken tot het aanbrengen van veranderingen aan gemeenschappelijk eigendom of privé-eigendom.
Alle leden van de VvE hebben het recht om aanwezig te zijn bij de Algemene Vergadering. Tijdens de vergadering brengen alle aanwezigen een stem uit. Het splitsingsreglement en de splitsingsakte bepalen hoeveel stemmen er nodig zijn om een positief besluit te kunnen nemen.
Probeer altijd een conflict met de VvE te voorkomen
Soms krijg je geen toestemming van de VvE. Dat is vervelend als het gaat om belangrijke veranderingen of wijzigingen aan je bedrijfspand. Probeer een conflict tussen jou en de VvE altijd te voorkomen door er samen over te praten.
Lukt het niet om tot een oplossing te komen? Neem dan gerust contact met ons op.
Heb je vragen over je bedrijfsruimte?
Je kunt ons altijd bellen voor vragen of advies, of online je vraag stellen. Ben je verzekerd? Stel dan hier je juridische vraag. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 853.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.