Conflict met je zakelijk partner

Je onderneemt samen met een partner, vennoot, franchisegever of franchisenemer. Of misschien werk je als zzp’er samen met een andere zzp’er. Als je met elkaar in conflict komt, heeft dat veel impact; zowel emotioneel als financieel. Wat zijn je rechten bij een zakelijk conflict? Op deze pagina lees je er alles over.

Zo helpen we je

Beoordeling van je situatie

  • Jurist beoordeelt je kansen
  • Snel inzicht in je situatie, rechten en plichten
  • Duidelijkheid over je opties
  • Strategisch juridisch advies

Onderhandelen en bemiddelen

  • Als amicaal overleg niet helpt
  • Beoordeling kans van slagen
  • Zeker van maximaal resultaat
  • Ervaren jurist: betere deal

V.a. 1.069,-

Waar wil je meer over weten?

Samenwerkingsovereenkomst
Zakelijk conflict
Wet franchise

Wanneer spreek je van een zakelijk conflict?

Bijna iedere ondernemer krijgt weleens te maken met een conflict. Bij een zakelijk conflict liggen de belangen van de betrokken partijen niet op één lijn. De meeste zakelijke conflicten ontstaan door:

  • onduidelijke (of gebrek aan) afspraken tussen personen en partijen*;
  • slechte of niet-correct opgestelde algemene voorwaarden;
  • algemene voorwaarden die niet of te laat van toepassing zijn verklaard bij het sluiten van de overeenkomst;
  • het niet op tijd overhandigen van de algemene voorwaarden;
  • tegenvallende verwachtingen;
  • belangen van beide partijen die niet overeenkomen;
  • misverstanden bij levering.

* Tip: leg je afspraken vooraf vast in een samenwerkingscontract.

Wacht niet te lang met het oplossen van een conflict met een zakelijk partner. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het conflict erger wordt.

Zo los je een conflict met een zakelijk partner op

Bij een conflict tussen zakelijke partners wil je zo snel mogelijk een passende oplossing vinden. Je hoeft hiervoor niet altijd naar de rechter. Het is belangrijk dat je openstaat om het gesprek met je zakelijk partner aan te gaan en te luisteren naar de andere kant van het verhaal. Hebben emoties de overhand? Vraag dan een jurist om hulp.

Wat kun je zelf doen bij een conflict met je zakelijk partner?

  1. Ga in gesprek met je zakelijk partner. Sta open voor wat de ander te zeggen heeft. Onderzoek de oorzaak van het zakelijk conflict en de beweegredenen waarom je zakelijk partner niet mee wil werken.
  2. Zorg er altijd voor dat je afspraken goed worden vastgelegd. Dit kan in een samenwerkingsovereenkomst. Onze juristent helpten je daarbij graag.
  3. Lees de afspraken in het contract nog eens goed na. Houd je aan de overige bepalingen van het contract. Dit zijn bepalingen die zich buiten het conflict bevinden.
  4. Doe op voorhand geen toezeggingen aan je zakelijk partner of zzp’er met wie je samenwerkt. Kom je er niet uit? Laat eerst onze jurist je situatie beoordelen.

Conflict met zakelijke partner oplossen met mediation

Voordat je een jurist inschakelt, kun je kiezen voor zakelijke mediation. Zakelijke mediation is een vorm van conflicthantering. De betrokken partijen gaan met elkaar in gesprek. Er is een onpartijdige en onafhankelijke bemiddelaar - de zakelijke mediator – die beide partijen begeleidt bij het zoeken naar een passende oplossing. Maak alleen gebruik van zakelijke mediation wanneer beide partijen hier open voor staan. Anders heeft het geen zin.

Zakelijke overeenkomst ontbinden

Een zakelijke overeenkomst kun je, onder bepaalde omstandigheden, ontbinden. Dit heeft waarschijnlijk wel juridische gevolgen. Schakel daarom altijd een jurist in om de situatie te beoordelen en je persoonlijk advies te geven.

Franchiseformule en Wet franchise

Bij franchising gaan een zelfstandig ondernemer en een grote organisatie een samenwerking aan. Wie onderdeel uitmaakt van een franchiseformule, kan ik een conflict terechtkomen. Bijvoorbeeld als je uit de formule wilt stappen of bij onenigheid over afdrachten. Dat zijn vervelende conflicten met vaak grote gevolgen. Beide partijen hebben rechten die zijn vastgelegd in de Wet franchise.

Komen jullie er samen niet uit? Vraag juridisch advies bij een conflict met zakelijke partner

Heb je hulp nodig bij een conflict met je zakelijk partner? Je kunt ons altijd bellen of online je vraag stellen. Onze juridisch specialist kijkt naar de situatie en geeft een passend advies.

Ben je verzekerd? Stel dan hier je juridische vraag. Niet verzekerd? Geen probleem! Bel ons op telefoonnummer 088 3279 856 en dan bekijken we samen hoe we je het beste kunnen helpen.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.


 Samenwerken: hoe voorkom je gedoe achteraf?
28 okt 20244 min leestijd

Samenwerken: hoe voorkom je gedoe achteraf?

Sander en Freek startten als vrienden een pizzeria. Alles leek in eerste instantie goed te lopen, maar na een jaar bleek dat Sander en Freek totaal verschillend dachten over de bedrijfsvoering. Dat leidde tot onenigheid. Beiden willen geen juridisch gedoe en de pizzeria niet kwijt. Wij gaven ze advies.


 Verbetering van de positie van franchisenemers: nieuwe franchisewet van kracht
01 mrt 20214 min leestijd

Verbetering van de positie van franchisenemers: nieuwe franchisewet van kracht

Sinds 1 januari 2021 wordt de positie van de franchisenemer versterkt. Daarvoor zijn er vier soorten voorschriften. Wij zetten ze op een rij.