Samenwerkingsovereenkomst: wat kun je ermee?
Duidelijke afspraken helpen je goed samenwerken met je zakelijke partner. In de samenwerkingsovereenkomst leg je deze afspraken vast. Denk aan afspraken over de vergoedingen, kostenverdeling en andere zaken. Laat een jurist je helpen om je bedrijf optimaal te beschermen en zoveel mogelijk juridische geschillen te voorkomen.
Wat is een samenwerkingscontract?
Een samenwerkingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij twee of meer partijen afspraken maken over een samen te realiseren doel. Dit doel kan zeer uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld het gezamenlijk investeren, het gezamenlijk beheren van iets of het gezamenlijk afronden van een project.
Als je gaat samenwerken met een zakelijke partij is het belangrijk om je afspraken vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst. Zo bescherm je je bedrijf optimaal. Onze ervaren juristen helpen je graag een samenwerkingsovereenkomst op te stellen die aansluit op jouw bedrijfsvoering.
Wat is het doel van een samenwerkingscontract opstellen?
Het is verstandig om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan wanneer twee of meer partijen samen iets willen bereiken (het gezamenlijke doel) en daarbij de in- en output van en voor beide partijen goed willen vastleggen. De samenwerkingsovereenkomst maakt de samenwerking formeel en zorgt ervoor dat beide partijen rechten aan elkaars prestaties kunnen ontlenen.
Vooraf gemaakte duidelijke afspraken verkleinen de kans op een geschil. En dat bespaart niet alleen kosten, maar ook tijd en negatieve energie! Laat direct een samenwerkingsovereenkomst opstellen.
Wat kun je zelf doen?
Bereid je goed voor op de samenwerking:
- Weet wat het doel is van de samenwerking
- Verdiep je vooraf in elkaars belangen
- Weet wat jullie willen afspreken
In de samenwerkingsovereenkomst staat wat jullie doen om het project succesvol te laten verlopen, maar ook wat er gedaan wordt als het project niet naar wens is. Om tot een succesvolle samenwerking te komen, is het belangrijk dat alle partners de overeenkomst naleven. Omschrijf de bepalingen en voorwaarden duidelijk en in voldoende details. Zo voorkom je misverstanden.
Bij de voorbereiding kun je deze vragen aan elkaar stellen:
- Wat brengen jullie aan kennis en middelen in het project in? En wat is hiervan het beoogde resultaat?
- Welke belangen hebben jullie bij het project?
- Welke rechten en plichten hebben jullie als het gaat om het eigendom en het gebruik van ontwikkelde kennis en producten?
Bij een internationale samenwerking kan het moeilijker zijn om bepaalde afspraken vast te leggen. Verdiep je dan ook in de lokale en internationale regelgeving of vraag hier advies over.
Tips
- Zorg dat alle afspraken voor iedereen duidelijk zijn
- Spreek af wat er buiten de samenwerking valt
- Inventariseer alle aansprakelijkheden en risico’s
- Maak afspraken over ziekte en verlof en de financiën, zoals instapkosten, kosten- en inkomstenverdeling
- Spreek met elkaar af hoe jullie de samenwerking willen beëindigen
Stel hier zelf je samenwerkingsovereenkomst op.
Samenwerkingsovereenkomst en intellectueel eigendom
Werk je samen met anderen aan de ontwikkeling van een vernieuwende technologie of een nieuw product? Dan is het verstandig om goede afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de geheimhouding van je idee, de rechten van het intellectueel eigendom en de verdeling van de winst. Daarvoor kun je een samenwerkingsovereenkomst afsluiten.
Wat kun je doen als je partner de afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst niet nakomt?
Het is vervelend als de andere partij de afspraken uit de samenwerkingsovereenkomst niet nakomt. De ander houdt zich bijvoorbeeld niet aan de input die jullie zijn overeengekomen, verdeelt de output niet volgens afspraak, zegt de overeenkomst verkeerd op of draagt verkeerd over.
Mogelijke stappen
Welke vormen van niet-nakoming zijn mogelijk? Dat hangt af van de concrete overeenkomst. Afhankelijk van de situatie kun je nakoming vorderen. Bijvoorbeeld de andere partij uren werk laten inhalen. Ook kun je onder bepaalde omstandigheden een ontbinding van de overeenkomst of een schadevergoeding eisen.
Hulp nodig? Bekijk wat DAS on Demand voor je kan betekenen.
Heb je een vraag over een samenwerkingsovereenkomst?
We helpen je graag met je vraag. Bekijk hoe je zelf een samenwerkingsovereenkomst kunt opstellen. Of laat ons het voor je doen. Natuurlijk kun je ons ook altijd bellen voor advies, op telefoonnummer 088 3279 832.
Zo helpen we je
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.