case

    Loonoffer gaat te ver, maar over vakantiedagen valt te praten

    3 min leestijd18 jun 2020

    * Leonard ziet de inkomsten van zijn horecabedrijf ernstig teruglopen vanwege de coronacrisis. Hij moet zijn uitgaven minderen om het hoofd boven water te houden. Zijn medewerkers vormen een grote kostenpost. Hij vraagt hen om acht procent van hun salaris in te leveren. Anders zijn ze straks allemaal hun baan kwijt. Maar zijn werknemers zien dat niet zitten.

    Joyce Bender

    advocaat

    Bekijk meer

    Leonard weet niet goed wat hij nu moet doen en vraagt mij om advies. Ik leg hem uit dat een loonoffer niet eenzijdig kan worden afgedwongen. De lat om eenzijdig de arbeidsvoorwaarden te wijzigen, ligt in Nederland erg hoog. Zonder instemming van de werknemers is dat dus erg lastig.


    Verregaande maatregel

    Het inleveren van salaris is een verregaande maatregel en zou zijn personeel te hard in de portemonnee treffen. Maar zij zien natuurlijk ook dat het slecht gaat en voelen zich betrokken bij het bedrijf. Zij zijn wel bereid om íets te doen.

    Creatieve oplossing

    Ik bespreek met Leonard de mogelijkheden om de financiële pijn te verzachten. Dat leidt tot een creatieve oplossing. Zijn medewerkers, die allemaal thuis zitten, zijn bereid om nu collectief tien vakantiedagen op te nemen. Leonard zegt toe dat zij, zodra het weer beter gaat met de business, zij van die tien opgenomen dagen er drie terugkrijgen. Die kunnen zij dan later opnemen. Op die manier worden stuwmeren van vakantiedagen ingedamd en krijgen medewerkers straks toch nog iets van hun 'coronaoffer' terug.


    Perspectief geven

    Leonard biedt zijn medewerkers hiermee een lonkend perspectief. Hij laat zien ook oog te hebben voor de belangen van zijn personeel. Dat wordt gewaardeerd. Zijn medewerkers gaan met deze regeling akkoord.



    * De namen zijn gefingeerd

    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp van uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    advocaat

    Joyce Bender

    Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

    Meer artikelen van Joyce Bender

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3