blog

Wettelijke vakantiedagen: wat zijn de plichten van werkgevers?

3 min leestijd26 mei 2022

Nog maar een paar weken en dan is het al weer 1 juli. De datum waarop volgens sommige werkgevers de wettelijke vakantiedagen over 2021 automatisch vervallen. Maar is dat wel zo?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

In de wet is bepaald dat de wettelijke vakantiedagen zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven vervallen, tenzij de werknemer niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Dus de wettelijke vakantiedagen over 2021 vervallen op 1 juli 2022.

Oordeel Gerechtshof

In november vorig jaar sprak het Gerechtshof in Den Haag een opvallend oordeel uit. De werknemer moet als de zwakkere partij binnen een dienstverband worden beschouwd. Het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon mag niet verloren gaan zonder dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft gehad daarvan gebruik te maken. Het Hof oordeelde daarom dat de werkgever de plicht heeft om de werknemer in staat te stellen om dat recht op vakantie uit te oefenen.

Wat betekent dat in de praktijk?

De werkgever moet er dus voor zorgen dat de werknemer daadwerkelijk in staat is zijn vakantie op te nemen én moet hem tijdig informeren dat hij niet-opgenomen vakantiedagen dreigt te verliezen. Dit betekent dat de werkgever de werknemer op nauwkeurige wijze en tijdig moet informeren over zijn vakantiedagen, zodat deze daar nog gebruik van kan maken. Doet de werkgever dat niet? Dan komen die dagen, of een financiële vergoeding daarvoor, niet te vervallen. Wanneer de werkgever de werknemer niet over zijn vakantierechten heeft geïnformeerd, hem niet in staat heeft gesteld de vakantiedagen op te nemen en hem niet over de gevolgen van het niet opnemen heeft geïnformeerd, kan de werkgever geen beroep op verval of verjaring van vakantiedagen doen.

Niet automatisch

Dus werkgevers: je kunt op 1 juli niet automatisch er vanuit gaan dat de dan nog over het vorige jaar openstaande, niet genoten wettelijke vakantiedagen zijn komen te vervallen. Mocht je dat nog niet hebben gedaan: informeer je werknemers dan alsnog zo snel mogelijk of en zo ja, hoeveel wettelijke vakantiedagen nog niet zijn opgenomen en stel je werknemers in de gelegenheid die dagen nog vóór 1 juli op te nemen en wijs ze op de gevolgen wanneer ze dat niet doen: namelijk het vervallen van die dagen.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3