blog

Conflicten voorkomen binnen een VvE? Doe het met goede besluitvorming!

3 min leestijd01 jul 2024

Als bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) heb je de verantwoordelijkheid om besluiten voor te bereiden. Goede besluitvorming is cruciaal om conflicten te voorkomen en een harmonieus woonklimaat te behouden. Bij DAS werden er in het eerste kwartaal in 2024 circa 250 geschillen gemeld door besturen van VvE’s. Om geschillen te voorkomen, geef ik je zes tips om dit te bereiken.

Anco Goldhoorn

advocaat

Bekijk meer

1. Communiceer duidelijk en transparant

Houd bewoners op de hoogte van geplande vergaderingen, agendapunten en beslissingen. Deel informatie op tijd en zorg dat die duidelijk is. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe besluiten worden genomen en welke stappen hiervoor worden gevolgd. Dit voorkomt misverstanden en wantrouwen. Met open en transparante communicatie leg je de basis voor goede besluitvorming.

2. Betrek de bewoners en vraag om hun mening

Wanneer je bewoners betrekt, kun je in een vroeg stadium obstakels en andere zienswijzen bespreken en luisteren naar elkaars argumenten. Organiseer regelmatig bijeenkomsten en geef iedereen de kans om hun mening te geven. Dit kan met informele bijeenkomsten, organiseer periodiek een borrel of barbecue, zet een enquête uit of maak gebruik van digitale platform waar bewoners suggesties kunnen doen en feedback kunnen geven.


3. Stel een duidelijke agenda op voor vergaderingen

Stel een duidelijke agenda op voor vergaderingen en verspreid deze ruim van tevoren. Zorg ervoor dat notulen van vergaderingen nauwkeurig en gedetailleerd zijn, zodat iedereen de genomen beslissingen en de overwegingen daarvoor kan teruglezen.


4. Schakel waar nodig juridische deskundigen in voor complexe zaken

Staan er complexe zaken op de planning? Denk aan grote onderhoudsprojecten, verduurzamingsverbouwingen of financiële beslissingen, dan kan het inschakelen van een juridisch expert problemen voorkomen. Een juridisch specialist adviseert over de aanpak en overwegingen en helpt je om de beslissing goed en helder te onderbouwen en op de juiste manier uit te voeren.


5.Geef inzicht in procedures en financiën

Hanteer eerlijke en transparante procedures voor besluitvorming. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt hoe besluiten worden genomen en welke stappen hiervoor worden gevolgd. Dit voorkomt misverstanden en wantrouwen. Geef bewoners ook inzicht in de financiën van de VvE, zoals het reservefonds, onderhoudskosten en andere uitgaven. Regelmatige financiële rapportages en openheid over de begroting helpen vertrouwen op te bouwen.


6. Meningsverschil of conflict? Wees voorbereid

Zelfs met de beste intenties kunnen conflicten ontstaan. Het is belangrijk om een duidelijk proces te hebben voor het oplossen van meningsverschillen. Dit kan bijvoorbeeld een interne klachtencommissie zijn of het inschakelen van een juridisch specialist van DAS.

Hebt u vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact op met DAS.



advocaat

Anco Goldhoorn

Ik ben een gedreven specialist in zaken waarbij Verenigingen van Eigenaren betrokken zijn.

Meer artikelen van Anco Goldhoorn

Ook interessant voor je

Veel discussies over onderhoudskwesties binnen VvE: hoe voorkom je dat?
15 mei 20243 min leestijd

Veel discussies over onderhoudskwesties binnen VvE: hoe voorkom je dat?

Binnen de VvE heerst vaak verdeeldheid over het onderhoud van het complex. Hoe weet de vergadering van eigenaars nou wanneer gedeelten onderhouden moeten worden?


 Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden
18 okt 20234 min leestijd

Overname horeca- of winkelpand? Dit is waarom je je goed moet voorbereiden

Hier moet je goed op letten als je een horeca- of winkelpand overneemt. Zo is de kans kleiner dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. In ons blog lees je er meer over.


 Kan een eigenaar een gemeenschappelijke VvE-ruimte blijven verhuren?
11 aug 20234 min leestijd

Kan een eigenaar een gemeenschappelijke VvE-ruimte blijven verhuren?

In een Vereniging van Eigenaars gebruiken de eigenaar en de huurder van een kantoor een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. De VvE wil dat de eigenaar de ruimte ontruimt en weer geschikt maakt voor gemeenschappelijk gebruik. Kan hij daartoe worden gedwongen?

1 van 3