blog

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming

3 min leestijd24 apr 2024

De vakantieperiode gaat weer van start. Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten gescheiden ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Er ontstaat regelmatig discussie over met als gevolg dat ouders naar de rechter stappen. Soms pas op het allerlaatste moment, vlak voor de vakantie. De procedure moet dan in een kort geding, anders kan de rechter niet op tijd uitspraak doen en kun je als ouder niet op vakantie met je kind.

Rechter geeft niet altijd toestemming

Als je naar de rechter stapt, wil het niet zeggen dat je ook vervangende toestemming krijgt. Het Gerechtshof Amsterdam weigerde bijvoorbeeld vervangende toestemming voor een gezinsvakantie van moeder met kinderen en partner van de moeder naar Thailand, omdat deze vakantie pas een jaar later zou plaatsvinden en spoedeisend belang daardoor ontbrak.

Zij weigerde ook vervangende toestemming voor een gezinsvakantie van moeder met kinderen naar Venezuela en Spanje in de zomervakantie, omdat ze nog geen concrete en specifieke reisplannen had gemaakt.

Het Gerechtshof Arnhem weigerde toekenning van het verzoek van een in Mexico wonende vader om de kinderen de zomervakantie en kerstvakantie in Mexico te laten doorbrengen, omdat het voor de kinderen op dat moment een te grote stap zou zijn om zonder de moeder, die hen grotendeels verzorgt en opvoedt, naar Mexico te reizen.

Rechter toetst belang van kind

Het is dus verstandig om je reisplannen voldoende concreet te maken voordat je een rechter vraagt om vervangende toestemming. Doe dit verzoek tijdig, maar niet te vroeg en houd er rekening mee dat het niet een te grote stap moet zijn voor de kinderen. De rechter toetst namelijk of de gewenste vakantie wel in het belang van het kind is.

Ook en vooral jullie kinderen zijn blij

Beter is het om er onderling uit te komen. Bespreek jullie vakantieplanning en regel elkaars toestemmingen op tijd. Dat kan heel makkelijk met dit toestemmingsformulier. Dan voorkom je met elkaar veel stress en problemen. Als je samen tot een goede verdeling van de vakanties komt, is dat alleen maar in het belang van jullie kinderen.

Mediator inzetten

Heb je toch hulp nodig? Kies dan voor een mediator van DAS. Die helpt jullie om er samen uit te komen. Met oog voor jullie eigen situatie, emoties en belangen, maar vooral de belangen van jullie kinderen.


advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
25 nov 20243 min leestijd

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

In dit blog beantwoorden we zes veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

Zo verliest onbereikbare Ella helemaal het gezag over haar dochter
25 jun 20244 min leestijd

Zo verliest onbereikbare Ella helemaal het gezag over haar dochter

Lees hier de blog van onze collega over hoe hij hielp bij een zaak over een verzoek om ouderlijk gezag.


 Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!
25 jun 20243 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Item 1 - 3 uit 3