blog

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

3 min leestijd25 jun 2024

Vakantie! Heerlijk ook al die voorpret, elk jaar weer. Ik verheug me al op de vrije dagen die komen. Lekker bijkomen van het harde werken. Dat gun ik echt iedereen. Ook gescheiden ouders, die apart van elkaar op vakantie gaan.

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

 Over hen wil ik het hier specifiek hebben. Want wat zie ik in mijn praktijk? Problemen bij het plannen van een vakantie. Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Grijp je de reddingsboei van de rechter?

Als je dat niet op tijd doet, kan het heel vervelend worden. Vaak komt er onenigheid en ruzie van, met een gang naar de rechter als reddingsboei. Dat wordt dan een spoedprocedure of kort geding, anders kan de rechter niet op tijd uitspraak doen.

Of regel je het op tijd met elkaar?

Als gescheiden ouder moet je je houden aan regels voor het reizen met minderjarige kinderen. In Nederland, en veel andere landen, moet je de andere ouder toestemming geven voor buitenlandse reizen. Die toestemming moet je schriftelijk vastleggen, met de handtekening van de andere ouder. Dat kan heel makkelijk met dit toestemmingsformulier.

Je hebt dan wel ook een kopie van het paspoort, ID-kaart of rijbewijs van de andere gezaghebbende ouder(s) of voogd nodig en een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van het kind met de ouder- en gezagsgegevens (niet ouder dan 3 maanden) of een internationale geboorteakte (zie ook Reizen naar het buitenland met kinderen | Rechtspraak).

Leef je deze regels niet na? Dan kan je vakantie niet doorgaan als je wordt gecontroleerd bij de grensovergang. Regel het dus op tijd met elkaar!

Kijk vooruit en maak afspraken

Wees samen proactief bij het plannen van jullie afzonderlijke vakanties. Ga direct met elkaar in gesprek als de schoolvakanties bekend zijn. Kijk dus alvast vooruit naar komend schooljaar.

Ook en vooral jullie kinderen zijn blij

Bespreek jullie vakantieplanning en regel elkaars toestemmingen. Doe je dat op tijd, dan voorkom je met elkaar veel stress en problemen. Je komt gezamenlijk tot een goede verdeling van de vakanties en dat is alleen maar in het belang van jullie kinderen. Zij blij, jullie ook blij. Ook al is het niet altijd makkelijk om alles naar ieders wens te regelen, dat zie ik ook in mijn praktijk. Maar doe het, en wees bereid om eventueel wat water bij de wijn te doen.

En anders… een mediator van DAS

Regel het op tijd met elkaar, dat is mijn oprechte advies. Heb je toch hulp nodig? Kies dan voor een mediator van DAS. Die helpt jullie om er samen uit te komen. Met oog voor jullie eigen situatie, emoties en belangen.

Ook in dit artikel van RTL Nieuws vertel ik hierover: Alleen met kind op vakantie? 'Regel toestemming voor vertrek' | RTL Nieuws.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
25 nov 20243 min leestijd

Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

In dit blog beantwoorden we zes veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

Zo verliest onbereikbare Ella helemaal het gezag over haar dochter
25 jun 20244 min leestijd

Zo verliest onbereikbare Ella helemaal het gezag over haar dochter

Lees hier de blog van onze collega over hoe hij hielp bij een zaak over een verzoek om ouderlijk gezag.

Omgangsrecht grootouders: nieuwe wet biedt kansen voor opa’s en oma’s
19 jun 20243 min leestijd

Omgangsrecht grootouders: nieuwe wet biedt kansen voor opa’s en oma’s

Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt over het wetsvoorstel om het omgangsrecht tussen grootouder en kleinkind laagdrempeliger te maken. In de praktijk zie ik dat rechtbanken in ons land anders omgaan met de anticipatie op dit wetsvoorstel.

Item 1 - 3 uit 3