blog

Zo verliest onbereikbare Ella helemaal het gezag over haar dochter

4 min leestijd25 jun 2024

Eerder heb ik verteld over Vera*, die niet langer meer bij haar moeder Ella* kon wonen. Haar vader Ali hoopte toen dat de situatie zou verbeteren. Maar het tegenovergestelde is het geval. Hoe kan het zo lopen?

Lennard van Kesteren

advocaat, mediator

Bekijk meer

Laat ik de gebeurtenissen op een rijtje zetten. In oktober 2022 wordt Vera bij Ella weggehaald. Ze gaat bij haar vader Ali wonen. Ella is het er niet mee eens, maar krijgt daarin geen gelijk, zowel van de rechtbank als van het gerechtshof: Vera is veilig bij haar vader.

Samen het gezag is in het belang van Vera

Ali en Ella hebben niet samen het ouderlijk gezag over Vera. Ella is niet bereid het ouderlijk gezag met Ali te delen, en dat wil Ali juist wél. Dat moet Ali voorleggen aan de rechtbank. De rechtbank wijst het ouderlijk gezag aan beiden toe, maar Ella gaat hiertegen weer in hoger beroep. En ook daar krijgt zij geen gelijk. Het hof oordeelt dat het in het belang van Vera is dat de ouders samen het gezag over haar hebben.

En als er twee ouders zijn met het ouderlijk gezag, moeten zij ook samen afspreken bij wie hun kind gaat wonen. En als ze daar niet uitkomen, kan een rechter die knoop doorhakken. Ali moet dit andermaal voorleggen aan de rechter, want Ella stemt daar niet vrijwillig mee in. Zij wil niet dat Vera bij Ali blijft wonen als de uithuisplaatsing, het wonen bij Ali, afloopt.

Toestemming om op vakantie te gaan

Ondertussen wil Ali met Vera op vakantie. Maar daar geeft Ella geen toestemming voor. Dat leidt tot een kort geding over de vakantietoestemming. De gescheiden ouder die niet meegaat moet namelijk in zo’n geval altijd toestemming geven. Ella weigert alle medewerking.

‘Het kan zo niet verder’, zegt Ali tegen mij. ‘Ik wil niet iedere keer als ik haar handtekening nodig heb bij jullie moeten aankloppen en al helemaal niet bij de rechtbank.’ Ali is de wanhoop nabij. Hij heeft via mij allerlei pogingen gedaan om de verstandhouding met Ella te verbeteren. Hij staat open voor mediation, voor ouderschapsbemiddeling, voor een ouderschapsonderzoek, voor een groot overleg met de advocaten erbij. Maar moeder Ella, die geeft niet thuis.

Geen contact meer met Ella

Sterker, ze blokkeert Ali op haar telefoon. Zo is er dan natuurlijk helemaal geen contact meer tussen de ouders, ook niet als Ali met spoed haar handtekening ergens voor nodig heeft. Alle mogelijkheden raken uitgeput, en zo klinkt Ali langzaamaan zelf ook. Er blijft nog maar één weg open: een verzoek tot eenhoofdig ouderlijk gezag.

Maar dat is wel een heel erg pijnlijke en trieste laatste strohalm voor Ali. Het beslissingsrecht weghalen bij de andere ouder is een droevige gang van zaken, waar Ali het erg moeilijk mee heeft. Toch is er geen andere mogelijkheid meer. En de rechtbank is het met Ali eens en beëindigt het gezag van de moeder.

Niet bereikbaar, niet betrokken

De rechtbank komt tot deze beslissing omdat Ella niet bereikbaar is. Als Ali een beslissing over Vera moet nemen, moet hij Ella kunnen bereiken voor haar toestemming. Verder vindt de rechtbank dat Ella ook heel moeilijk kan beslissen wat goed is voor Vera, omdat Ella op dit moment geheel niet betrokken is bij het leven van Vera. Ze heeft geen omgang met haar dochter en dus ook geen idee wat er in het leven van haar dochter omgaat.

Na de uitspraak van de rechter hoeft Ali zich niet meer in allerhande bochten te wringen om toestemming van Ella te krijgen. Maar echt blij is hij er niet mee. Hij wil juist graag in goede harmonie met Ella beslissingen over hun dochter Vera nemen. Misschien dat dat in de toekomst wel weer kan, maar voor nu is Ali vooral opgelucht.

* De namen zijn verzonnen.

(Lees hier de eerdere blog over deze zaak Bij haar moeder kan toegetakelde Vera nu echt niet wonen | DAS)

advocaat, mediator

Lennard van Kesteren

Bij de DAS-vestiging in Zoetermeer treed ik op als advocaat en als Family MfN-registermediator. Als specialist houd ik mij met name bezig met personen- en familierecht, jeugdrecht en ADR (alternative dispute resolution). Voor...

Meer artikelen van Lennard van Kesteren

Ook interessant voor je


 Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!
25 jun 20243 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Maak er geen rechtszaak van!

Vaak vergeten gescheiden ouders op tijd belangrijke afspraken met elkaar te maken. Zoals de ander toestemming vragen voor een buitenlandse reis met hun minderjarige kinderen.

Omgangsrecht grootouders: nieuwe wet biedt kansen voor opa’s en oma’s
19 jun 20243 min leestijd

Omgangsrecht grootouders: nieuwe wet biedt kansen voor opa’s en oma’s

Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt over het wetsvoorstel om het omgangsrecht tussen grootouder en kleinkind laagdrempeliger te maken. In de praktijk zie ik dat rechtbanken in ons land anders omgaan met de anticipatie op dit wetsvoorstel.

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming
24 apr 20243 min leestijd

Alleen op vakantie met je kinderen? Rechters geven niet zomaar toestemming

Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten gescheiden ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

1 van 3