blog

Voor loodgieters, kappers en cv-monteurs zal het concurrentiebeding grotendeels verdwijnen

3 min leestijd07 mrt 2024

Het wetsvoorstel waarin wordt beoogd om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen, is een feit. Het wetsvoorstel waarin de nieuwe maatregelen staan is in internetconsultatie gegaan.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De wijzigingen wil demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doorvoeren omdat het concurrentiebeding vaak misbruikt wordt om personeel te behouden en niet waarvoor het beding is bedoeld, het beschermen van bedrijfsbelangen, zoals bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen, kennis over tarieven en klantgegevens en -bestanden.

Belangrijke en drastische nieuwe maatregelen

Het wetsvoorstel bevat een aantal belangrijke nieuwe maatregelen. Zo zal een concurrentiebeding met een duur van langer dan 12 maanden nietig zijn. De maximale duur wordt dus die 12 maanden.

De geografische reikwijdte moet expliciet worden benoemd. Er moet dus verplicht worden vermeld voor welk gebied of welke straal het beding geldt.

De lat ligt hoog

Daarnaast moet ieder concurrentiebeding worden gemotiveerd. Dus ook bedingen in arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. Voor bedingen in tijdelijke contracten bestaat die verplichting al. Zonder motivering is het beding nietig. Uit de schriftelijke motivering moet blijken vanwege welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen de werkgever de beperking noodzakelijk vindt. Uit de rechtspraak blijkt dat die lat hoog ligt! Die hoge lat gaat hierna dus ook voor vaste contracten gelden, als het wetsvoorstel er doorkomt.

Financiële stok achter de deur

Er komt een verplichte vergoeding bij een beroep op het beding door de werkgever. Die bedraagt 50 procent van het maandsalaris. Die vergoeding moet overigens volledig vooruit worden betaald. Doet de werkgever dat niet? Dan geldt het beding niet. Een financiële stok achter de deur dus.

Wil de werkgever de vertrokken werknemer bijvoorbeeld twaalf maanden aan het beding houden, moet hij zes maandsalarissen betalen, uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband. Niet (op tijd) betalen = weg beding, maar dan moet de werkgever de vergoeding nog wél betalen!

De werkgever moet uiterlijk een maand voor het eindigen van het contract laten weten of hij de werknemer aan het beding houdt en hoe lang. En voor die duur moet de werkgever dan die vergoeding betalen.

Verschillende afwijkingen mogelijk in beëindigingsovereenkomst

Bij het afsluiten van een beëindigingsovereenkomst zullen nog wel verschillende afwijkingen mogelijk zijn, maar dat geldt niet voor de maximale duur van 12 maanden én de motiveringsplicht. En dit alles geldt óók voor relatiebedingen.

Veel concurrentiebedingen zullen sneuvelen

Als dit er allemaal komt zullen veel concurrentiebedingen sneuvelen. Het beding zal vooral overblijven waar het ooit voor bedoeld was. De ASML-onderzoeker die bij gevoelige informatie kan of een salesmedewerker die belangrijke klanten meeneemt bijvoorbeeld. Maar voor loodgieters, kappers of cv-monteurs zal het grotendeels verdwijnen.


Pascal Besselink vertelde over de nieuwe maatregelen en de gevolgen in de Telegraaf.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3