blog

Checklist: vakantie in coronatijd

3 min leestijd29 jul 2020

Ga je in deze coronatijd op vakantie? Wees extra alert! Op de website van de rijksoverheid vind je veel informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is ook een gratis app van het ministerie met informatie over de vakantiebestemming. Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat en raadpleeg vlak voor vertrek alle informatie. Gebruik om teleurstellingen te voorkomen de volgende tips!

Woordvoering

Bekijk meer

Wat te doen voor vertrek?

Tip 1

Heb je twijfels over de mogelijkheden en eventuele beperkingen als gevolg van het coronavirus? Vraag het na bij je reisorganisatie. Vraag concreet of er op locatie (resort, hotel, camping, enzovoort) beperkingen zijn en zo ja, welke. Denk bijvoorbeeld aan eventuele beperkingen in het gebruik van een zwembad, sportfaciliteiten, restaurants, shows en alles wat normaal gesproken in je resort of hotel of op de camping wordt geregeld. Zijn beperkingen op voorhand bij je bekend en zijn die belangrijk voor je? Overleg met je reisorganisatie of dit van invloed is op de betaalde reissom. Overweeg eventueel een nieuwe datum als door de beperkingen het reisplezier sterk vermindert.

Tip 2

Kom je ondanks dat je goed geïnformeerd hebt, toch voor verrassingen te staan? Leg dan goed vast wat er afwijkt van de oorspronkelijke afspraken en omschrijvingen. Maak foto’s, bijvoorbeeld van een ‘zwembad gesloten’-verklaring.

Tip 3

Klaag ook ter plekke bij de accommodatie/verhuurder en stel de reisorganisatie direct op de hoogte. Doe dat aantoonbaar met bijvoorbeeld een e-mail en vraag of er een alternatief of oplossing mogelijk is.

Tip 4

Welke eventuele beperkingen zijn er buiten de locatie? Houd er rekening mee dat dit buiten de verantwoordelijkheid van de reisorganisatie valt, tenzij je bijvoorbeeld een rondreis of bezoek aan een museum hebt bijgeboekt. Denk op voorhand goed na wat je wil gaan doen en wat voor jou belangrijk is.

Tip 5

Houd rekening met eventuele reserveringen voor bijvoorbeeld restaurants of musea om teleurstelling te voorkomen. Je loopt net als in Nederland het risico dat je niet meer zomaar een lokaal hotel of restaurant kunt binnenlopen om een kamer te boeken of te eten.

Tip 6

Controleer het lokale openbaar vervoer als je daar gebruik van wil maken. Is er een afwijkende dienstregeling, zijn er beperkingen? Moet je een mondkapje dragen? Aan welke regels moet je je houden?

Tip 7

De overheid repatrieert niet bij een negatief reisadvies! Houd het nieuws (ook lokaal) goed in de gaten en de informatie van je reisorganisatie en de luchtvaartmaatschappij. Check daarnaast de app van de rijksoverheid: er kunnen ook verschillen per regio zijn.

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij
12 feb 20253 min leestijd

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? We zetten zes vragen en antwoorden op een rij.


Sneller aansprakelijk zonder winterbanden
10 feb 20252 min leestijd

Sneller aansprakelijk zonder winterbanden

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Luxemburg, waar winterbanden in bepaalde periodes of bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Het niet hebben van winterbanden kan juridische en financiële gevolgen hebben. Zes vragen en antwoorden op een rij.

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
13 okt 20243 min leestijd

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

Item 1 - 3 uit 3