blog

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

3 min leestijd13 okt 2024

Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden. Dat stelt Anne Hiddinga, jurist bij DAS. De ene keer worden kosten niet volledig vergoed, de andere keer moeten ze zelf voorschieten. Hoe voorkom je dat je in zo'n situatie terechtkomt?

Redactieteam

Bekijk meer

Voorkom verrassingen: neem contact op met je verzekeraar

Hoewel verzekeraars ook in het buitenland afspraken kunnen hebben gemaakt met zorgaanbieders over kosten, is het slim om vóór je naar een dokter of ziekenhuis gaat, even contact op te nemen met je verzekeraar. Dit bespaart je achteraf veel gedoe.

Gebruik de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC)


Een handig hulpmiddel hierbij is de Europese zorgverzekeringskaart (EHIC). Met deze kaart heeft u recht op noodzakelijke medische zorg in het land waar u op vakantie bent en kan de zorgverlener in het buitenland deze kosten rechtstreeks bij je verzekeraar declareren. Zo hoef je zelf niets voor te schieten. De EHIC is geldig in de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk. Je kunt de kaart aanvragen bij je verzekeraar, maar soms is je bestaande zorgpas ook al een Europese zorgpas.

Wat te doen bij spoed in het buitenland?

Moet je met spoed naar een ziekenhuis in het buitenland? Neem dan meteen contact op met je verzekeraar. Zij kunnen dan de kosten direct regelen met de zorgverlener.

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen

Wat veel mensen niet weten, is dat zorg in het buitenland soms duurder is dan in Nederland. Hierdoor kan het gebeuren dat je verzekeraar alleen vergoedt wat de zorg in Nederland zou kosten. De extra kosten moet je dan zelf betalen, tenzij je een aanvullende verzekering hebt, zoals een reisverzekering. Controleer daarom altijd goed wat je verzekering dekt en overweeg een aanvullende verzekering af te sluiten als dat nodig is.

Dit blog is van Anne Hiddinga, jurist bij DAS


Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij
12 feb 20253 min leestijd

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? We zetten zes vragen en antwoorden op een rij.


Sneller aansprakelijk zonder winterbanden
10 feb 20252 min leestijd

Sneller aansprakelijk zonder winterbanden

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Luxemburg, waar winterbanden in bepaalde periodes of bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Het niet hebben van winterbanden kan juridische en financiële gevolgen hebben. Zes vragen en antwoorden op een rij.

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen
01 aug 20243 min leestijd

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen

Hoe voorkom je gedoe over terugbetaling borg? Wij geven tips.

Item 1 - 3 uit 3