blog

    Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

    3 min leestijd10 jul 2024

    Als je in het buitenland betrokken bent bij een aanrijding, dan is dat enorm schrikken. Je staat misschien nog te trillen op je benen en denk je er misschien niet aan om een schadeformulier in te vullen. Toch is het belangrijk om dat te doen. Volg daarbij de volgende stappen.

    Marcus Groot

    Bekijk meer

    1. Vul het schadeformulier in

    Vul een Europees schadeformulier in en onderteken dit samen met de tegenpartij. Zorg ervoor dat je de (voertuig)gegevens van de andere partij zo volledig mogelijk invult. Dan kunnen de verzekeringsgegevens altijd achterhaald worden. Maak ook foto’s van het kenteken van de andere partij(en) want soms is het handschrift namelijk niet te lezen of vergeet de tegenpartij "per ongeluk" een letter of cijfer.

    Wil de tegenpartij dit niet gezamenlijk invullen en/of ondertekenen? Verzoek hem dan om een eenzijdig ingevulde en ondertekende kopie. Bewaar altijd het ingevulde originele schadeformulier!

    Verzekeringsgegevens van buitenlandse motorvoertuigen kun je opvragen bij Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Dit kan via de website maar ook schriftelijk.

    2. Teken niet zomaar

    Teken niet zomaar iets zonder te lezen of iets wat je niet kunt lezen. Als je het niet eens bent met wat de ander heeft ingevuld of opgeschreven, teken dan niet. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier geldt namelijk als bewijs. Behalve in Groot-Brittannië.

    Zegt de politie dat ondertekenen verplicht is en dringt zij aan op ondertekenen? Uitwisselen van gegevens is verplicht, niet het ondertekenen van het Europese schadeformulier.


    3. Noteer namen en adresgegevens van getuigen

    Probeer onafhankelijke getuigen te achterhalen. In veel Europese landen hebben getuigenverklaringen van inzittenden of familie geen waarde.


    4. Maak foto´s en zorg voor een schaderapport

    Maak foto's van de schade en de situatie. Probeer hierbij het voertuig en het kenteken van de tegenpartij vast te leggen. Moet een noodreparatie plaatsvinden? Maak een duidelijke foto van de schade.

    5. Aanrijding met vrachtwagen?

    Het is heel belangrijk dat je bij een botsing met een vrachtwagencombinatie het kenteken van de vrachtwagen en het kenteken van de oplegger (aanhanger) noteert op het schadeformulier. De schade verhaal je namelijk op de verzekering van de truck omdat een oplegger/aanhanger niet zelfstandig verzekerd is, maar valt onder de verzekering van de truck. Maak ook foto’s van de vrachtwagen en de oplegger.


    6. Neem direct contact op met uw verzekeraar

    Schakel (bij thuiskomst) direct je rechtsbijstand - en je autoverzekeraar in. Wij kunnen de geleden schade voor je verhalen op de aansprakelijke partij. Dit blog is van Marcus Groot, senior juridisch medewerker Verkeer en Letsel



    Dit blog is van Marcus Groot, juridisch specialist bij DAS
    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    Marcus Groot

    Ik behandel vrijwel alle dossiers met een geschil die in het buitenland zijn ontstaan, alsmede straf (verkeers)zaken in Nederland waarbij ik de klant bij sta bij de kantonrechter. Ook heb ik een affinititeit met defensiegerel...

    Meer artikelen van Marcus Groot

    Ook interessant voor je

    Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij
    12 feb 20253 min leestijd

    Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

    Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? We zetten zes vragen en antwoorden op een rij.


    Sneller aansprakelijk zonder winterbanden
    10 feb 20252 min leestijd

    Sneller aansprakelijk zonder winterbanden

    In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Luxemburg, waar winterbanden in bepaalde periodes of bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Het niet hebben van winterbanden kan juridische en financiële gevolgen hebben. Zes vragen en antwoorden op een rij.

    Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
    13 okt 20243 min leestijd

    Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

    Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

    Item 1 - 3 uit 3