blog

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

3 min leestijd12 feb 2025

Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat er nu in totaal 30 nieuwe milieuzones zijn bijgekomen.

Marcus Groot

Bekijk meer

Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? Ik zet zes vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is het Crit’Air-vignet?

Het Crit’Air-vignet bestaat al negen jaar in Frankrijk. Het is in het leven geroepen om de luchtkwaliteit te verbeteren door vervuilende voertuigen te weren uit bepaalde gebieden. De regelgeving rond vervuilende voertuigen en milieuzones is de afgelopen jaren steeds strenger geworden

2. Waar heb je het Crit’Air-vignet nodig?

Wie op doorreis is, hoeft in de meeste gevallen geen vignet te plakken omdat autosnelwegen vaak buiten de milieuzones vallen. Maar dit jaar is dat anders. De A1 bij Lille, de verbinding tussen Noord-Frankrijk en Parijs, valt bijvoorbeeld wél binnen de milieuzone. Ook Parijs en Lyon hebben snelwegen die binnen de zone vallen. Het kan dus betekenen dat je zowel onderweg als op je bestemming mogelijk een vignet nodig hebt. Automobilisten die elektrisch rijden en naast de snelweg op zoek moeten naar een laadpaal, moeten er ook rekening mee houden dat zij in de nieuwe gebieden een sticker nodig hebben.

3. Wat voor vignetten zijn er?

Er zijn zes categorieën, elk met een eigen kleur. De categorieën gaan van minst – elektrisch en zonder uitstoot – naar meest vervuilend. Sommige regio’s – zoals Parijs – weren zelfs auto’s vanaf categorie 3 tot en met 5. Die mogen de hoofdstad niet meer in.

4. Moet iedereen zo’n vignet hebben?

Ja, iedereen die in Frankrijk rijdt met een motorvoertuig moet een milieusticker hebben op plaatsen waar het verplicht is. Dat geldt dus ook voor motorfietsen.

5. Waar kan je zo’n vignet kopen?

Een Crit’Air-vignet moet je aanvragen via de website van de Franse overheid . Je kunt de vignetten niet kopen in tankstations of garages. Op die website moet je onder andere merk, model, nummerplaat, serienummer of aanmeldcode en andere gegevens van je motorvoertuig invullen. Heb je hulp nodig bij het invullen? Hier vind je wat praktische tips.

6. Wat kost het Crit’Air-ecovignet?

Het vignet kost 4,91 euro. Na de betaling ontvang je een bevestiging per mail. Na 24 uur ontvang je een tweede mail met als bijlage de factuur en daarop een afdruk van de sticker. Zolang je de sticker niet hebt, mag je deze tijdelijke “sticker” onder je voorruit leggen. Reken op een leveringstijd van minimaal 14 dagen van het vignet.

Bon voyage!

Marcus Groot

Ik behandel vrijwel alle dossiers met een geschil die in het buitenland zijn ontstaan, alsmede straf (verkeers)zaken in Nederland waarbij ik de klant bij sta bij de kantonrechter. Ook heb ik een affinititeit met defensiegerel...

Meer artikelen van Marcus Groot

Ook interessant voor je

Sneller aansprakelijk zonder winterbanden
10 feb 20252 min leestijd

Sneller aansprakelijk zonder winterbanden

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Luxemburg, waar winterbanden in bepaalde periodes of bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Het niet hebben van winterbanden kan juridische en financiële gevolgen hebben. Zes vragen en antwoorden op een rij.

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
13 okt 20243 min leestijd

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen
01 aug 20243 min leestijd

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen

Hoe voorkom je gedoe over terugbetaling borg? Wij geven tips.

Item 1 - 3 uit 3