nieuwsbericht

Reisbranche moet nog miljoenen vouchers uitkeren voor de zomer

4 min leestijd12 apr 2021

Momenteel staat er nog 600 tot 650 miljoen euro aan reisvouchers open volgens de ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Het merendeel van de vouchers vervalt nog vóór de zomer. Bij voucherplatform Checkkie.nl verloopt 73% van de bij hun geregistreerde vouchers voor juni 2021. Dit betekent dat er naar schatting voor ongeveer 438 miljoen euro aan vouchers verloopt voor de zomer, deze moeten worden terugbetaald of omgezet in een nieuwe reis.

Woordvoering

Bekijk meer

Het is op 16 maart precies een jaar geleden dat reisrestricties werden afgekondigd en vouchers voor geboekte reizen werden uitgegeven. Met de reisbranche is afgesproken dat die tegoedbonnen na 1 jaar moeten worden terugbetaald of gebruikt kunnen worden voor het boeken van een nieuwe vakantie. De verwachting is dat een groot deel van de 600 tot 650 miljoen aan vouchers nog voor de zomer uitgekeerd moet worden door reisorganisaties.

Waarschijnlijk hebben de reisorganisaties het Voucherfonds van de overheid nodig om voldoende liquiditeit te hebben om alle reizigers terug te kunnen betalen. Het Voucherfonds, waar al enkele maanden over wordt gesproken, moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en de Europese Unie.

Als een voucher verloopt en de reiziger heeft nog geen terugbetaling ontvangen, dan moet hij zich binnen twee maanden na de vervaldatum melden bij de SGR om ervoor te zorgen dat zijn voucher gedekt blijft. Alle vouchers die nieuw worden uitgekeerd vallen immers niet meer onder de garantie van SGR.

Remco Kuilman, oprichter van Checkkie.nl benadrukt het belang van het aanmelden van niet uitgekeerde vouchers bij het garantiefonds. “Consumenten hebben twee maanden de tijd na het verlopen van de voucher om zich te melden, zodat deze gedekt blijft door het garantiefonds. Als ze dat niet doen, is de kans aanwezig dat ze het bedrag niet terugkrijgen als de reisorganisatie failliet gaat.”

Over Checkkie.nl

Checkkie.nl is een initiatief van juridisch dienstverlener DAS en Aviclaim om de consumenten en organisaties juridisch bij te staan bij contractuele zaken gedurende de coronaperiode. Het doel van het platform is om consumenten en bedrijven kosteloos zo goed mogelijk te informeren over hun rechten en plichten.

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij
12 feb 20253 min leestijd

Nieuwe milieuzones in Frankrijk: zes vragen en antwoorden op een rij

Sinds 1 januari 2025 is een milieuvignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Dit betekent dat je een speciale sticker, het Crit’Air-vignet, op je voorruit moet plakken om deze zones te mogen inrijden. Daarnaast worden bestaande milieuzones uitgebreid. Waar heb je zo’n vignet nodig en waar koop je het? We zetten zes vragen en antwoorden op een rij.


Sneller aansprakelijk zonder winterbanden
10 feb 20252 min leestijd

Sneller aansprakelijk zonder winterbanden

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Dit in tegenstelling tot landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Luxemburg, waar winterbanden in bepaalde periodes of bij winterse omstandigheden verplicht zijn. Het niet hebben van winterbanden kan juridische en financiële gevolgen hebben. Zes vragen en antwoorden op een rij.

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
13 okt 20243 min leestijd

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

Item 1 - 3 uit 3