Foto gebruiken zonder toestemming

Een foto gebruiken zonder toestemming is behoorlijk riskant. De kans op een fotoclaim is groter dan je denkt. Er zijn zelfs bedrijven die met speciale software de hele dag het internet afspeuren naar onjuist gebruikte foto’s. Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je auteursrechten hebt geschonden? DAS helpt je graag. 

Mag je afbeeldingen van internet gebruiken?

Het antwoord is heel makkelijk: ja, dat mag, maar alleen als je toestemming hebt van de maker. Zónder toestemming een foto gebruiken mag niet. Het is een inbreuk op het auteursrecht van de maker. Daar is de auteurswet heel duidelijk over. Misschien denk je nu: dat loopt wel los, maar onderschat dit niet! Het is strafbaar en kan ertoe leiden dat je flyers niet mag gebruiken of t-shirts moet vernietigen. Vaak betekent het ook dat je een schadevergoeding moet betalen.

Fotoclaim, wat nu?

Heb je bericht gekregen dat je auteursrechten hebt geschonden? Neem altijd
contact met DAS op, dan kijken we samen wat je het beste kunt doen. Een fotoclaim is vaak opgesteld in ferme taal, met flinke bedragen en een korte betaaltermijn. Betaal je niet op tijd, dan dreigt er een rechtszaak. In verreweg de meeste gevallen heeft de eiser gelijk, maar is er wel nog onderhandelingsruimte. Vaak is er een schikking mogelijk die enkele honderden euro’s lager uitvalt.

Mag je foto’s van internet gebruiken als je de maker niet kent?

Stel, je vindt een geweldige foto die perfect past op je website. Je doet er alles aan om de maker te vinden, maar het lukt simpelweg niet. Je gebruikt de foto en krijgt even later een fotoclaim. Voor de rechter geef je aan dat je er alles aan hebt gedaan om de maker te traceren. De rechter zal niet onder de indruk zijn van je verweer. Als je de maker niet kunt vinden, mag je de foto simpelweg niet gebruiken. Het enige wat je kunt doen, is proberen het auteursrecht te regelen via de Stichting BeeldAnoniem (voorheen FotoAnoniem). Je betaalt dan een vergoeding en de stichting geeft onder bepaalde voorwaarde een vrijwaring af. Zie fotoanoniem.nl.

Heb je een brief met een schadeclaim of fotoclaim ontvangen?

DAS helpt je graag. Je kunt ons altijd bellen. Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 822. Ben je wel verzekerd? Bel ons dan via 020 651 1715 voor advies.

Zo helpen we je

Auteursrecht-sommatie

  • Spreek andere partijen aan op onrechtmatig gebruik van jouw materiaal
  • Zorg voor erkenning van jouw werk en vraag om een bronvermelding
  • Eis eventueel schadevergoeding op
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.