blog
Checklist bij een Overeenkomst van Opdracht (OVO)
In 2024 werden er ongeveer 7300 geschillen gemeld bij DAS die te maken hadden met een overeenkomst van opdracht. Als ondernemer wil je geschillen natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om een overeenkomst van opdracht goed en duidelijk op te stellen. Waar moet je allemaal op letten bij het opstellen van een overeenkomst van opdracht? Wat zijn de voordelen en wat moet er minimaal instaan?

5 checks bij het sluiten van een overeenkomst van opdracht (OVO)
Check 1. Zorg voor duidelijkheid tot in de puntjes
Leg duidelijk vast in de offerte of overeenkomst wat er gaat gebeuren; hoe duidelijker en concreter dit staat vermeld, des te minder discussie je later krijgt als het bijvoorbeeld gaat om meer- of minderwerk.
Check 2. Geef duidelijkheid over de kosten zonder onverhoopte verrassingen
Specificeer ook duidelijk de kosten van de werkzaamheden en of producten die geleverd moeten worden zodat duidelijk is hoe het totaalbedrag is opgebouwd.
Check 3. Een goede betaalafspraak is het halve werk
Noteer duidelijk welke betaalafspraken en termijnen er gelden; moet er bijvoorbeeld 10 procent worden aanbetaald? Dan ligt het voor de hand dit in de overeenkomst te vermelden. Hetzelfde geldt voor een deelbetaling, bijvoorbeeld binnen x-aantal dagen nadat de overeenkomst is uitgevoerd/afgerond. Is duidelijk bepaald wanneer er betaald moet worden?
Check 4. Download gerust een voorbeelddocument
Bij twijfel of gewenst advies: raadpleeg onze juristen en/of maak gebruik van de standaarddocumenten die DAS heeft opgesteld voor ondernemers. Voorkomen is beter dan genezen. DAS kan ook helpen bij het opstellen van algemene voorwaarden. Je vindt verschillende documenten in onze documentenshop.
Check 5. Beter een goede klant dan een verre vriend
Juridische problemen kun je als ondernemer zoveel mogelijk voorkomen door afspraken goed en gespecificeerd op papier te zetten, zodat jij en je klant met een gerust hart de samenwerking kunnen starten. Gaat er onverhoopt toch iets mis? Dan is het vaak goed om de telefoon te pakken, dit direct te bespreken en daarna opnieuw vast te leggen. Bijvoorbeeld bij eventuele klachten dit schriftelijk vast te leggen en dat jullie een nieuwe aanpak zijn overeengekomen. Aan elke klus willen jij en je klant een goed gevoel overhouden, toch?
Wil je jouw klant in gebreke stellen? Bekijk ons document ingebrekestelling. Of heeft een klant jou in gebreke gesteld? Download onze gratis voorbeeldbrief 'reageren op ingebrekestelling'.
Waar moet een Overeenkomst van Opdracht aan voldoen?
Met onze e-paper ‘Waar moet een Overeenkomst van Opdracht aan voldoen?’ helpen wij je op weg. Op onze site vind je een e-paper Overeenkomst van opdracht. Daarin lees je:
- Wat de voordelen van een OVO zijn
- Welke onderdelen een goede OVO minimaal bevat
Sjaak Drinkenburg
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...
Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg