case

Kosten lopen uit de hand: mediation bij de hand

2 min leestijd20 nov 2020

Steens BV* wilde voor haar bedrijf een website met webshop laten maken. Zij had daarvoor een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het digitaliseren van bedrijfsprocessen. De oplevering liet echter veel langer op zich wachten dan was afgesproken en de kosten liepen enorm uit de hand.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

Zo werden er kosten in rekening gebracht voor het oplossen van de problemen, maar volgens Steens BV waren die problemen door de maker zelf veroorzaakt. Er was een basisofferte afgesproken van ongeveer 20.000 euro. Nadat Steens BV die had betaald, bleek de maker nog wel 100.000 euro nodig te hebben voor de eindoplevering van het systeem.

Procederen geen oplossing

Steens BV kon niet al te lang wachten met de livegang van haar webshop. Die kon maar beter zo snel mogelijk worden op- en afgebouwd. Daarom zou procederen voor de rechter geen oplossing bieden. Ook wilde Steens BV geen arbitrageprocedure. Dat zou immers ook veel tijd in beslag nemen en ondertussen zou er niets gebeuren. Zij wilde voortgang in de werkzaamheden behouden.

Snelle oplossing met mediation

Mijn collega die de zaak namens Steens BV behandelde, stelde mediation voor om samen met de maker tot een afspraak te komen over de al uitgevoerde werkzaamheden, de betaling en over de eindoplevering. De leverancier wilde, net als Steens BV, een snelle oplossing en wilde het niet aan een arbiter overlaten. Zodoende werd mediation in gang gezet en kwamen beide bedrijven bij mij terecht.

Vaststellingsovereenkomst

Steens BV en de leverancier waren bereid om naar elkaar te luisteren en hadden werkelijk oog voor elkaars bedrijfsbelangen. Ze slaagden erin om de relatie met elkaar te herstellen en daarna met elkaar goede afspraken te maken over een verdere samenwerking. De afspraken werden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Steens BV was heel blij dat de bouw van haar bedrijfsproces weer hervat werd en dat ze erin geslaagd waren de relatie te herstellen. Met vertrouwen hebben ze hun samenwerking hervat. 

*De naam is gefingeerd

jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Wat je moet weten over de Wet DBA en de nieuwe Wet VBAR
14 nov 20243 min leestijd

Wat je moet weten over de Wet DBA en de nieuwe Wet VBAR

Waar moet je op gaan letten als zzp’er en als ondernemer die werkt met zzp’ers om naheffingen en boetes te voorkomen in verband met de Wet DBA? Wij zetten de kenmerken op een rij.

Wet DBA: misverstanden over het aantal opdrachtgevers voor zzp’ers
16 okt 20242 min leestijd

Wet DBA: misverstanden over het aantal opdrachtgevers voor zzp’ers

Een gezagsverhouding tussen zzp'er en opdrachtgever bepaalt grotendeels de mate van zelfstandigheid.

Wat elke zzp'er moet weten over het tussentijds opzeggen van een overeenkomst van opdracht
05 aug 20242 min leestijd

Wat elke zzp'er moet weten over het tussentijds opzeggen van een overeenkomst van opdracht

Tussentijds opzeggen van een overeenkomst van opdracht. Wat zijn je rechten als zzp'er?

1 van 3