blog

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

3 min leestijd19 jun 2024

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Maar zijn werkgever is het niet eens met de uitspraak van het Hof en gaat in cassatie. Dat betekent dat de zaak nu beoordeeld gaat worden door de Hoge Raad. De advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad, heeft een advies uitgebracht en vindt het oordeel van het Hof niet onbegrijpelijk of onvoldoende gemotiveerd.

Uitspraak kan grote gevolgen hebben

Uiteraard is het laatste woord aan de Hoge Raad. Maar ik durf wel te voorspellen dat ook de Hoge Raad in die lijn zal beslissen en het arrest van het Hof in stand zal blijven. En dat kan wel eens grote gevolgen hebben, niet alleen voor het callcenter waar de werknemer werkte.

Speelt ook in andere branches

Naast de callcenterbranche wordt er namelijk in diverse andere sectoren ook gewerkt met opstarttijd, inlogtijd, uitwerktijd en omkleedtijd. Denk aan de retailbranche, supermarkten, maar bijvoorbeeld ook bij de bagage-afhandeling op Schiphol. Er zijn verschillende bedrijven in diverse branches waar dit onderwerp speelt. Ook rechters hebben zich in andere zaken in het verleden hier al over gebogen. In de meeste gevallen kreeg de werknemer gelijk.

Duidelijke regels opstellen

Terwijl we wachten op de definitieve beslissing van de Hoge Raad, is het een moment van reflectie voor werkgevers. Ik adviseer werkgevers die werken met opstarttijd om duidelijke regels op te stellen hierover, als die er nog niet zijn. Het is overigens best mogelijk om voor die tijd een andere beloning af te spreken dan het geldende uurloon dat ook voor de “gewone” uren wordt betaald. Spreek je echter niets af en wordt opstarttijd uiteindelijk gezien als arbeidstijd? Dan moet je als werkgever alsnog het volle pond betalen. Vorderingen kunnen met terugwerkende kracht tot 5 jaar worden ingesteld. Dit kan dus behoorlijk in de papieren lopen.

In de media

Pascal Besselink gaf in de Telegraaf en in een uitzending van De Nieuws BV op NPO Radio 1 uitleg over deze zaak.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?
12 jun 202420 min leestijd

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?

Welke ingrijpende maatregelen liggen er om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen? We bespreken het in een podcast.

1 van 3