blog

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

3 min leestijd03 jul 2024

De nieuwe coalitiepartners sloten op 16 mei het hoofdlijnenakkoord en gisteren werden de ministers beëdigd. De nieuwe beoogde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is Eddy van Hijum. Welke plannen liggen er voor de arbeidsmarkt en het arbeidsrecht en worden de plannen voortgezet? In dit blog bespreek ik kort drie belangrijke onderwerpen: compensatie van de transitievergoeding na 104 weken ziekte, het concurrentiebeding en inzet op vaste contracten.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Compensatie transitievergoeding na 104 weken ziekte

Een van de meest opvallende veranderingen gaat over de compensatie van de transitievergoeding na 104 weken ziekte. Werkgevers worden nu gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen aan werknemers die na twee jaar ziekte worden ontslagen. Dit is belangrijk om de financiële lasten van werkgevers te verlichten. Maar dit gaat alleen nog gelden voor kleine werkgevers met minder dan 25 werknemers.

Concurrentiebeding

Het wetsvoorstel waarin wordt beoogd om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen, zal waarschijnlijk voortgezet worden. De plannen zijn er, omdat het concurrentiebeding vaak misbruikt wordt om personeel te behouden en niet waarvoor het beding is bedoeld, namelijk het beschermen van bedrijfsbelangen. In dit blog lees je welke veranderingen er op stapel staan met betrekking tot het concurrentiebeding. Je kunt ook de podcast luisteren waarin ik vertel over de wijzigingen en de impact daarvan.

Inzet op vaste contracten

De coalitie zet de al ingezette koers voor hervorming van de arbeidsmarkt voort. Zij wil zekerheid op de arbeidsmarkt stimuleren waarbij onder andere wordt gestreefd naar meer vaste contracten voor werknemers. De behandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) wordt daarom ook voortgezet.

Ik ben benieuwd hoe deze veranderingen in de praktijk zullen uitpakken. Ik zal het met interesse op de voet volgen.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Werknemer heeft de regie bij ontslag op staande voet
11 dec 20243 min leestijd

Werknemer heeft de regie bij ontslag op staande voet

Het geven van ontslag op staande voet lijkt zo simpel maar gaat vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen. Werkgevers moeten zich goed laten informeren over het geven van ontslag op staande voet en bewust zijn van de risico's.

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Item 1 - 3 uit 3