nieuwsbericht

Ook huurder heeft verplichting om waterschade te beperken

3 min leestijd07 nov 2024

Veel huurders maken zich ernstige zorgen over wateroverlast in en rond hun woningen. Uit een recente enquête van De Woonbond blijkt dat bijna de helft van hun ledenpanel te maken heeft gehad met wateroverlast. Juridisch dienstverlener DAS signaleert een stijging in het aantal juridische geschillen hierover.

Woordvoering

Bekijk meer

In de eerste drie kwartalen van 2024 steeg het aantal huurgeschillen met betrekking tot water- en vochtoverlast met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. “We zien vooral zaken met wateroverlast en schimmelproblemen. Vocht in de woonkamer, water in de kelder en schimmel door optrekkend vocht zijn veelvoorkomende problemen. De hoge grondwaterstand en hevige regenbuien verergeren de situatie", verduidelijkt Christa Verploeg, jurist en mediator bij DAS.

Huurders eisen actie van verhuurders

"Huurders zitten vaak met hun handen in het haar en eisen actie van verhuurders, die vaak verwijzen naar de weersomstandigheden en de hoge grondwaterstand. Verhuurders moet in principe gebreken aan de woning herstellen. Opstal- en inboedelverzekeraars vergoeden alleen gevolgschade. Huurders moeten op hun beurt wateroverlast direct bij hun verhuurder melden en zelf maatregelen nemen om verdere schade te voorkomen. Als het verhuurder en huurder niet lukt om tot een oplossing te komen dan wordt of de Huurcommissie of de rechter ingeschakeld om een oordeel te geven. Ook mediation kan in sommige gevallen een oplossing zijn", zegt Verploeg.

Opties als verhuurder in gebreke blijft

Bewoners van sociale huurwoningen of middenhuurwoningen kunnen mogelijk huurverlaging krijgen via de Huurcommissie. Voor huurders in de vrije sector geldt deze regeling echter niet. Zij kunnen wel advies inwinnen bij de Huurcommissie, mits dit in de huurovereenkomst is opgenomen of in overleg met de verhuurder. Als de verhuurder in gebreke blijft, zelfs na een huurverlaging door de Huurcommissie, of als je een woning in de vrije sector huurt, kun je juridische stappen ondernemen en naar de rechter gaan.

Rekening houden met ernst van gebreken

"In de praktijk zien we dat rechters en de Huurcommissie vaak rekening houden met de ernst van de gebreken en de inspanningen van verhuurder en huurder om de problemen op te lossen. Huurders hebben een schadebeperkingsplicht, wat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om verdere schade te voorkomen. Daarnaast moeten zij hun medewerking verlenen als de verhuurder herstelwerkzaamheden wil uitvoeren. Verhuurders moeten op hun beurt aantonen dat zij stappen hebben ondernomen om de gebreken te verhelpen", geeft Verploeg van DAS aan.




Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

Hoe een blowtje je de kop kost: 9 spraakmakende arbeidsrechtzaken in 2024
06 jan 20254 min leestijd

Hoe een blowtje je de kop kost: 9 spraakmakende arbeidsrechtzaken in 2024

9 spraakmakende arbeidsrechtuitspraken in 2024 op een rij.

Rijden onder invloed: verplichte cursus, aantekening op strafblad en financieel fiasco
23 dec 20243 min leestijd

Rijden onder invloed: verplichte cursus, aantekening op strafblad en financieel fiasco

DAS waarschuwt voor ernstige gevolgen van rijden onder invloed.

Meer mensen hebben moeite met de hoogte van verkeersboete
11 dec 20243 min leestijd

Meer mensen hebben moeite met de hoogte van verkeersboete

Juridisch dienstverlener DAS ziet een toename van 11 procent in het aantal gemelde verkeersstrafzaken over de eerste drie kwartalen in 2024 vergeleken met diezelfde periode in 2023.

Item 1 - 3 uit 3