nieuwsbericht

    Aanrijding mondt steeds vaker uit in ruzie

    3 min leestijd27 jan 2025

    Juridisch dienstverlener DAS ziet een stijging in het aantal aanrijdingen zonder letsel waarbij discussie ontstaat over de schuldvraag. In 2024 werden bijna 7500 aanrijdingszaken gemeld waarin onenigheid bestond over wie verantwoordelijk was voor het incident. Dit is een toename van vijf procent ten opzichte van 2023. Toen werden er meer dan 7000 van dergelijke zaken gemeld.

    Woordvoering

    Bekijk meer

    De stijging in het aantal gemelde geschillen over de schuldvraag wijst mogelijk op een groeiende behoefte aan juridische bijstand bij verkeersincidenten.

    Door financiële gevolgen geven mensen minder snel schuld toe

    Rembrandt Groenewegen, specialist verkeersrecht bij DAS, merkt dat bestuurders steeds vaker ruzie maken over wie er schuldig is bij een ongeluk, zelfs als er duidelijk bewijs is. ‘Ik merk dat het in het verkeer er steeds vaker verhit aan toegaat. Voor veel mensen is de auto belangrijk voor werk, kinderen, boodschappen en familiebezoek. Ze hebben de auto dagelijks nodig. Mensen realiseren zich steeds meer dat schuld bij een ongeluk grote financiële gevolgen kan hebben, zoals geen vergoeding van de schade aan hun eigen auto of een hogere verzekeringspremie. Daarom willen mensen minder snel schuld toegeven.’

    Agressie na bijna aanrijding

    Groenewegen geeft een incident als voorbeeld. Een conflict tussen een bestuurder van een bestelbus en een bestuurder van een personenauto. Tijdens een rit naar een werkklus ontstond er een meningsverschil over voorrang, wat leidde tot een uitwisseling van woorden en handgebaren. De situatie escaleerde toen de bestuurder van de personenauto een voorwerp op de bestelbus gooide, een deuk veroorzaakte en vervolgens langzaam voor de bus ging rijden. De bestuurder van de bus haalde vervolgens de personenauto in en dit leidde tot een lichte aanrijding en een confrontatie waarbij de personenauto tegen het portier van de bus reed. De bestuurder van de bestelbus voelde zich bedreigd en reed weg, maar werd meerdere malen achtervolgd en aangereden door de personenauto.

    Geen voorrang verlenen oorzaak nummer 1 voor ongevallen

    Het niet of onvoldoende verlenen van voorrang blijft de grootste oorzaak van verkeersongevallen. Dit omvat situaties zoals het wegrijden uit parkeerstand, wisselen van rijstrook, keren, en het negeren van haaientanden of een rood verkeerslicht. “Het voorrangsrecht in Nederland is een van de sterkste rechten in het verkeer, en bestuurders moeten extra voorzichtig en alert zijn bij het verlenen van voorrang,” benadrukt Groenewegen.

    Bewijsmateriaal verzamelen is cruciaal

    Bij een verkeersongeval is het essentieel om het juiste bewijsmateriaal te verzamelen. “Vul altijd samen met de andere partij een schade-aangifteformulier in. Dit formulier dient als uitgangspunt voor de verdere afhandeling van de zaak. Daarnaast kun je denken aan (dashcam)beelden, verklaringen van (onpartijdige) getuigen, politierapport en duidelijke foto’s van situatie direct na de aanrijding,’ zegt de specialist.

    Invullen schade-aangifteformulier

    Bij het invullen van het schade-aangifteformulier is het belangrijk de juiste hokjes aan te kruisen en een duidelijke schets te maken. Noteer de gegevens van getuigen, of er politie aanwezig was en welke schade er is ontstaan, inclusief schade aan kleding, telefoon of andere goederen. Noteer ook eventuele letselschade.

    Niet eens met informatie op schadeformulier

    Groenewegen geeft nog een tip: “Ben je het niet eens met de informatie op het schade-aangifteformulier? Teken het formulier dan niet. Of maak een voorbehoud bij kopje 14 ‘Mijn opmerkingen’. Voor deze opmerkingen teken alleen jij en niet de andere partij.”

    Woordvoering

    Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

    Meer artikelen van Woordvoering

    Ook interessant voor je

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
    01 apr 20253 min leestijd

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer

    1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS
    18 mrt 20253 min leestijd

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS

    DAS kondigt aan dat CEO Hanneke Jukema per 1 mei haar functie neerlegt. Na twee termijnen van vier jaar is conform de Corporate Governance code en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten dat zij haar rol overdraagt.

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten
    04 mrt 20253 min leestijd

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten

    Veel carnavalsvierders zullen mogelijk met een kater opstaan de dag erna en zich wellicht ziek melden. Volgens de wet hoeft een zieke werknemer bij een ziekmelding niet te vertellen of uit te leggen wat zijn klachten zijn, en een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Alleen de bedrijfsarts mag dit weten, maar de kans dat iemand zich daar dezelfde dag nog moet melden, is klein.

    Item 1 - 3 uit 3