nieuwsbericht
Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.
Woordvoering
Bekijk meerUitspraken waar ontslag op staande voet bij de rechter stand hield
1. Broek naar beneden
Een werknemer die in het bijzijn van collega's de korte broek van een vrouwelijke collega naar beneden trok waardoor haar billen en bovenbenen ontbloot werden moest deze "grap" bekopen met een ontslag op staande voet.
Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2023:1230, Rechtbank Limburg, 10188985/AZ/22-110 16022023
2. Lijntje poedersuiker
De werknemer die een kwetsbare (demente) bewoonster een rietje gaf, voordeed en aangemoedigde hoe zij met het rietje in haar neus een ‘lijntje’ poedersuiker kon snuiven, hetgeen onder gelach werd gefilmd en aan collega’s werd getoond kwam niet met de schrik vrij. Haar ontslag op staande voet liet de rechter in stand.
Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2021:10069, Rechtbank Noord-Holland, 9110367
3. Urineren tegen tafel en steltloper ten val brengen
De werknemer die het grappig vond om tijdens een bedrijfsfeest onder andere een steltloper ten val te brengen, geluidsapparatuur te bedienen en in de danszaal tegen een tafel te urineren, en overigens nog veel meer uithaalde, zal de lol hier achteraf ook niet van hebben ingezien. Ook hij vloog er op staande voet uit.
Uitspraak: ECLI:NL:RBZWO:2003:AK4407, voorheen LJN AK4407, Rechtbank Zwolle, 196589 CV 03-987
Uitspraken waar de rechter een streep zette door het ontslag op staande voet
4. Oranje vlag en mast
Een werknemer die zonder toestemming van werkgever een vlaggenmast en vlag van het terrein van werkgever wegnam en stelde dat hij in het kader van het WK voetbal een grap wilde uithalen door die vlag en mast oranje te kleuren en weer voor het bedrijf te zetten werd ook op staande voet ontslagen. De kantonrechter ging hierin niet mee en achtte ontslag op staande voet een te ingrijpende maatregel. Deze grappenmaker kwam dus met de schrik vrij.
Uitspraak: ECLI:NL:RBGRO:2010:BO2626, voorheen LJN BO2626, Rechtbank Groningen, 470480 VV EXPL
5. Smeren met eten
Bij een zorginstelling liepen de practical jokes wel erg uit de hand. Deze bestonden namelijk onder andere uit het laten overlopen van het koffieapparaat, pindakaas smeren aan de grepen van de keukenkastjes, een pak Brinta aan de onderkant openmaken, met yoghurt gooien, pindakaas in pampers stoppen, ketchup in maandverband, kaas smeren aan portiergrepen en dan wellicht als apotheose het verplaatsen van de auto van een collega. Ondanks deze ‘grappen’ werd het ontslag niet door de rechter toegewezen.
Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2016:101, Rechtbank Noord-Nederland, 4592702/AR VERZ 15-41
6. Verzonnen bericht
Een werknemer die een boos bericht verzon dat afkomstig zou zijn van de baas van zijn leidinggevende en dit vervolgens aan zijn eigen leidinggevende doorstuurde, bleek niet dezelfde humor als zijn baas te hebben. De rechter vond dit echter niet ernstig genoeg voor een ontslag op staande voet.
Uitspraak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2016:6938
De lat ligt hoog
Zelfs wanneer sprake is van een dringende reden kan het voorkomen dat een ontslag op staande voet toch een te vergaand middel is omdat de werkgever niet of onvoldoende rekening heeft gehouden met persoonlijke omstandigheden van de werknemer. De lat voor het geven van een terecht ontslag op staande voet ligt hoog. En zelfs als die lat wordt gehaald, kan in bepaalde situaties dat ontslag toch worden vernietigd.
In de Telegraaf zet Pascal Besselink de uitspraken op een rij.
Woordvoering
Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.
Meer artikelen van Woordvoering