Loon betalen: wat zijn je plichten als ondernemer?
Iedere maand betaal je als werkgever het salaris van je personeel. Maar wat als een medewerker ziek wordt, als je loon wilt terugvorderen of als je het niet meer kunt betalen? Op deze pagina lees je alles wat je wilt weten.
Moet ik het loon van een zieke werknemer doorbetalen?
Het loon van een zieke werknemer moet je de eerste 2 jaar gewoon doorbetalen. Je hebt dan namelijk een loondoorbetalingsplicht.
Op grond van de wet moet je minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen, en ten minste het wettelijke minimumloon. Dit laatste geldt in ieder geval voor het eerste jaar.
In de arbeidsovereenkomst of cao mogen afwijkende afspraken worden gemaakt - mits ze voor je werknemers gunstig zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je in het eerste jaar 100% van het loon doorbetaalt.
Vakantiegeld bij ziekte
Een werknemer heeft altijd recht op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van het brutoloon - tenzij er iets anders is afgesproken in de cao of een andere regeling. Ook een zieke werknemer heeft de eerste 2 jaar dus recht op vakantiegeld. Dit hoort bij loondoorbetalingsplicht.
Loonschade vergoeden
Als jouw werknemer ziek wordt door toedoen van anderen veroorzaakt dit voor jou financiële schade. Ook dan ben je namelijk verplicht om het loon door te betalen. Gelukkig kun je het nettoloon en andere kosten verhalen op de aansprakelijke derde partij. Dit heet loonregres. Zo kun je loonschade voorkomen
Te veel betaald loon terugvorderen
Als je een werknemer meer loon hebt betaald dan waar die recht op had, is het loon onverschuldigd betaald. Je kunt te veel betaald loon in principe terugvorderen. Je mag het ook als verrekening inhouden bij toekomstige loonbetalingen.
Het terugvorderen van loon is echter niet altijd redelijk. Bijvoorbeeld als je werknemer niet kon weten dat er te veel werd betaald en de te hoge loonbetalingen al maanden voortduren. De rechter kan zo’n terugvordering daarom tegenhouden.
Wat als ik mijn personeel niet meer kan betalen?
Lukt het je niet de salarissen op tijd uit te betalen? Dat is voor alle betrokkenen vervelend. Werknemers krijgen dan recht op een wettelijke verhoging.
Vanaf de vierde werkdag na de dag waarop het salaris betaald had moeten zijn, hebben werknemers recht op een wettelijke verhoging. Deze verhoging is voor de vierde tot en met de achtste werkdag 5% per dag. Daarna wordt het voor elke volgende werkdag verhoogd met 1% - tot maximaal 50% van het salaris dat eigenlijk uitbetaald had moeten worden.
In de praktijk brengt de rechter de verhoging vaak terug tot 10% of 15%. Naast de wettelijke verhoging kan jouw werknemer aanspraak maken op de wettelijke rente. De hoogte daarvan vind je op rijksoverheid.nl. Om deze situatie zoveel mogelijk vóór te zijn, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Blijf met jouw personeel in gesprek
Leg de stand van zaken uit aan je personeel. Zo voorkom je waarschijnlijk een deel van het onbegrip.
Tip 2: Probeer een regeling af te spreken
In tijden van crisis kun je jouw personeel vragen om een deel (bijvoorbeeld 5% of 10%) van hun salaris in te leveren. Je kunt ook overwegen om vakantiedagen of andere arbeidsvoorwaarden te verminderen. Als je een pensioenregeling voor jouw werknemers hebt, kun je met hen afspreken de werknemersbijdrage aan de pensioenpremie te verhogen.
Leg de tijdelijke afspraken met jouw personeel altijd schriftelijk vast.
Voor deze maatregelen zul je een beroep moeten doen op de solidariteit van jouw werknemers. Leg goed uit dat de bereidheid om wat in te leveren hoogstwaarschijnlijk leidt tot het behoud van werkgelegenheid én de kans op (gedwongen) ontslag verkleint.
Tip 3: Werktijdverkorting aanvragen bij het UWV
Als je minder werk voor jouw personeel hebt of een deel van het salaris niet kan betalen, kun je bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen. Met zo’n vergunning regel je dat jouw werknemers tijdelijk minder werken dan in hun arbeidsovereenkomst is vastgelegd.
Voor het aantal uren dat jouw personeel minder werkt, kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. Het UWV betaalt dan de WW-uitkering voor jouw personeel. In de meeste gevallen kun je zo het loon van alle werknemers gewoon doorbetalen en zal jouw personeel hier onder de streep weinig van merken. Het aanvullen van het loon van personeel is in veel cao’s vastgelegd.
Meer informatie
Zo helpen we je
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.