Verklaring van executele
Als de overledene een testament heeft opgesteld, is de kans groot dat daarin iemand als executeur is aangewezen. De executeur is degene die ervoor moet zorgen dat de nalatenschap netjes wordt afgehandeld, dus dat alles goed geregeld wordt. Meestal is de executeur ook een van de erfgenamen, maar dat hoeft niet per se. Wat de executeur precies mag doen, hangt af van wat er in het testament staat. Soms is alleen deze verklaring genoeg om de nalatenschap af te handelen, maar vaak is ook een verklaring van erfrecht nodig. De samenwerkende notariskantoren kunnen je hierover advies geven.
Deze aanbieding is speciaal voor DAS-klanten. Ben je (nog) geen klant en heb je een Verklaring van executele nodig? Ga dan voor persoonlijk advies. We helpen je graag verder.
Wat kan je verwachten?
Een verklaring van executele is een officiële akte van de notaris om aan te tonen wie als executeur is aangewezen in het testament van de overledene. De executeur is degene die alles regelt voor de afhandeling van de nalatenschap. Denk aan de administratie verzamelen, rekeningen betalen, instanties op de hoogte stellen, belastingaangiftes verzorgen en de notaris inschakelen.
Voordat de notaris een verklaring van executele kan afgeven moet de notaris daarvoor een aantal dingen doen en checken. De belangrijkste checks zijn:
- Nagaan via het Centraal Testamenten Register of de overledene een testament heeft gemaakt en of dat inderdaad het laatste testament is;
- Checken of daarin een executeur is benoemd en hoe de bevoegdheden geregeld zijn;
- Nagaan of degene die benoemd is deze taak ook wil uitvoeren door middel van het laten tekenen van een verklaring
En als de verklaring van executele is getekend moet de notaris ook zorgen dat alle erfgenamen daarvan op de hoogte worden gesteld.
Wat is het verschil met een verklaring van erfrecht?
De executeur is degene die alles regelt voor de afhandeling, maar doorgaans is de executeur niet bevoegd om spullen te verdelen of bijvoorbeeld het huis te verkopen. Dan moet de executeur met de (andere) erfgenamen samen werken. In zo’n geval is ook een verklaring van erfrecht nodig waarin precies staat wie de erfgenamen zijn.
Daarom worden de verklaring van erfrecht en de verklaring van executele vaak gecombineerd in één document. Maar het kan ook los van elkaar, eerst de verklaring van executele zodat de executeur direct aan de slag kan, en later pas de verklaring van erfrecht, bijvoorbeeld als nog niet alle erfgenamen hebben gereageerd.
Spelregels
Voor het bedrag van € 650,- kunnen we een verklaring van executele voor je opstellen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- De overledene had de Nederlandse nationaliteit en vaste verblijfplaats in Nederland
- Er is een executeur benoemd in het testament
- De executeur woont in Nederland
- Het saldo van de nalatenschap is positief (ofwel het totaal aan bezittingen is groter dan het totaal aan schulden)
- De executeur staat niet onder bewind, of onder curatele en is niet failliet
- De executeur is wilsbekwaam en wil de benoeming aanvaarden
- De executeur heeft een geldig mailadres en een bankrekening bij een bank in Nederland (in verband met digitaal identificeren en digitaal tekenen).
- Je als erfgenaam bent verzekerd bij DAS
Voldoe je aan de spelregels?
Ja? Klik op de verklaring aanvraagknop om de opdracht in gang te zetten.
Direct aanvragenNee? Of weet je het niet zeker omdat bijvoorbeeld de executeur die in het testament genoemd staat al is overleden? Of twijfel je of het in jouw situatie verstandig is om eerst een verklaring van executele aan te vragen en later nog de verklaring van erfrecht?
- Neem dan contact op met één van onze experts.
- Je betaalt dan alleen voor het gesprek.
- Als je alsnog de opdracht voor een verklaring van executele verleent, krijg je 50,- korting.
Neem contact op
Samenwerking
DAS werkt samen met notariskantoren Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen voor snellere dienstverlening bij erfeniskwesties. Onze notariskantoren zijn ervaren in erfrecht en bieden korte doorlooptijden. Veel kan digitaal worden geregeld, zodat kantoorbezoeken vaak niet nodig zijn.
Even voorstellen
Hermans & Schuttevaer Notarissen Marjolein Roos & Elles van der Pluijm
Westport Notarissen Jennifer Fluitman, Linda Ruygrok & Ellen Duijvestein
Verklaring van executele
- Online regelen
- Notariële akte
- Bewijs wie executeur is
- Digitale afschriften
- Korte doorlooptijden
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.