Regelen tijdens de scheiding

Naast de scheiding zelf moet je ook de nodige praktische zaken regelen. Straks heeft namelijk ieder zijn eigen huishouden. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten. Ook geven we aantal oplossingen die je kunt gebruiken, mocht de scheiding niet verlopen zoals je zou willen.

Alles wat je wilt weten over wat je moet regelen tijdens de scheiding

Accepteer "Marketing cookies" om deze content te bekijken.

Financiën

Bij de verdeling van je eigendommen denk je al snel aan het huis of de televisie. Maar er valt meer te verdelen. Zo hebben verzekeringen ook een waarde. En wat te denken van je pensioen? Eén ding is zeker: je financiële situatie verandert drastisch. Het is niet alleen belangrijk om je financiën samen goed te regelen. Ook kan het slim zijn om een nieuw overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven, zodat je weet waar je straks aan toe bent.

Verzekeringen

Maak een lijst van alle verzekeringen en bepaal per verzekering wat er moet gebeuren. Denk aan: risico- of levensverzekering, ziektekostenverzekering, autoverzekering, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (W.A.), rechtsbijstandverzekering, opstalverzekering, inboedelverzekering, studieverzekering, alimentatieverzekering en doorlopende reis- en annuleringsverzekering. Sommige verzekeringen zijn geld waard, zoals de levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering. Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken: vraag daarover advies. Alles zomaar verdelen kan niet altijd. Andere verzekeringen zijn geen geld waard, maar moet je wel wijzigen of opzeggen, omdat je ze niet meer nodig heeft.

Pensioen

Scheiden heeft ook gevolgen voor je pensioen. Zo kun je in principe recht hebben op een deel van elkaars ouderdomspensioen. Het kan zijn dat daardoor de hoogte van je pensioen verandert.

Belastingen

Een scheiding kan gevolgen hebben voor je fiscaal partnerschap en de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Het is dan verstandig om voorlopige teruggave aan te vragen of je voorlopige teruggave te wijzigen. En betaal je partneralimentatie? Dan kun je die aftrekken van je aangifte. Krijg je partneralimentatie? Dan moet je daar belasting over betalen. Misschien heb je ook wel recht op toeslagen, zoals huur- of zorgtoeslag. Controleer dit goed, zodat je geen geld laat liggen.

Bankrekeningen

Ga na of je gezamenlijke rekeningen hebt. Noteer hoeveel er op de rekeningen staat op de officiële scheidingsdatum. Verdeel het geld en bepaal wie welke rekeningen houdt en welke rekeningen je opheft. Je bank kan vertellen hoe je een rekening op één naam zet.

Woning

Na een scheiding heeft ieder een eigen woning nodig. Ook moet je afspraken over je huidige woning maken. Met een huurhuis is dat wat eenvoudiger dan bij een koophuis.

Huurhuis

Een huurhuis kun je meestal aanhouden na de scheiding. Of jij of jouw partner er blijft wonen, mag je zelf bepalen. Je hebt beiden evenveel recht op het huurhuis. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt gesloten, is de partner van de hoofdhuurder namelijk automatisch medehuurder. Ook al staat zijn of haar naam niet onder het huurcontract. Kun je samen niet beslissen wie de huurwoning mag houden? Dan kun je via de rechter vragen om de woning aan je of jouw partner toe te wijzen. Meestal is dat degene bij wie de kinderen het grootste deel van de tijd wonen. Heb je geen kinderen? Dan maakt de rechter een andere belangenafweging. Of je hoofd- of medehuurder bent, maakt dan niet uit.

Koophuis

Woon je samen in een koophuis? Dan moet je daar ook goede afspraken over maken. Er zijn 2 opties:

  1. Eén van beide is eigenaar van het huis In dat geval hoef je de woning niet te verdelen. De eigenaar kan gewoon in het huis blijven wonen. De ander zoekt een nieuw huis.
  2. Je bent samen eigenaar Dan zijn er weer twee mogelijkheden: - Uitkopen. De ene partner koopt de andere uit en blijft in het huis wonen. Daar komt wel wat bij kijken. Zo moet je bij de notaris laten vastleggen wie het huis krijgt en ook de hypotheekakte aanpassen. - Het huis verkopen. Na de verkoop verdeel je een eventuele overwaarde of de restschuld. Als je het huis met verlies verkoopt en je hebt een NHG-hypotheek, dan bestaat de kans dat je restschuld wordt kwijtgescholden.

Verdelen inboedel

Naast de woning moet je ook de inboedel verdelen. In je huwelijkse voorwaarden heb je al afgesproken wie eigenaar is van welke goederen. De inboedel die niet officieel van een van beiden is, moet je verdelen. Het beste is om die verdeling samen te maken. Lukt dat niet? Laat je dan helpen door een mediator of laat de rechter een uitspraak doen.

Verknochte goederen

Sommige spullen zijn nooit gezamenlijk bezit. Dit zijn verknochte goederen. Denk aan sieraden en kleding. Ook pensioen, een erfenis of schenking is niet automatisch gezamenlijk bezit.

Eerlijk verdelen: maak een lijst

Spullen verdelen kan lastig zijn. Je kunt het makkelijk maken door een lijst samen te stellen van alle spullen die je moet verdelen. Zet direct de aankoopwaarde erachter. Weet je die niet meer? Maak er dan een inschatting van, bijvoorbeeld door te kijken wat een voordelige nieuwe variant van het product kost. Daarna verdeel je de spullen. Alles verdeeld? Tel dan de waarde van de spullen op die elk heeft gekregen. Bij een ongelijke verdeling kun je een paar spullen herverdelen of degene die de spullen met de hoogste waarde heeft, kan het verschil aan de ander betalen.

Kinderen?

Als je samen kinderen heb, moet je van de wet een ouderschapsplan maken, waarin je afspraken vastlegt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie. Denk ook aan afspraken over tegemoetkomingen.

Veelgestelde vragen

Nee, dat mag je niet. Zolang de echtscheiding nog niet officieel door de rechter is uitgesproken, hebben jullie beiden recht op toegang tot de huur- of koopwoning. Zelfs als je ex-partner al ergens anders woont. Je kunt bij de rechter wel een verzoek indienen om de woning – voorlopig – aan jou toe te wijzen. Als je de woning voorlopig toegewezen krijgt, dan krijgt de tegenpartij een termijn om de woning officieel te verlaten. In deze situatie mag je de sloten van de woning wél vervangen.


Hoe kunnen wij je helpen?

Online scheiden via Uitelkaar.nl

  • Zelf online aan je scheiding werken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning
  • Voldoet aan alle juridische eisen
  • Voor een vaste prijs
  • Gratis proefaccount
Vanaf775,-
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.