Regels plaatsen heg of schutting op erfgrens
Als een heg of schutting op de erfgrens staat, is deze eigendom van zowel jou als je buren. Je mag deze dan niet zomaar zelf onderhouden of vervangen. Wil je een schutting plaatsen op de erfgrens? Ook dan gelden specifieke regels. Ontdek alles wat je wilt weten op deze pagina.
Schutting plaatsen regels
Als je een schutting op de erfgrens gaat plaatsen, houd je rekening met de volgende regels:
- Bepaal waar de erfgrens is. Het is belangrijk dat je de schutting op de juiste plek zet. Als je deze per ongeluk op de grond van de buren plaatst, kunnen zij naar de rechter stappen.
- Je mag de schutting altijd tegen de erfgrens plaatsen. Als je deze op de erfgrens wilt plaatsen, ben je verplicht dit met je buren te bespreken. Beide partijen moeten dan de helft van de kosten betalen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.
- Als de schutting naast of achter het huis staat, mag deze maximaal 2 meter hoog zijn. Plaats je deze vóór de woning? Dan is de maximale hoogte 1 meter. In sommige gemeenten gelden andere regels. Controleer dit dus van tevoren. Voor een hogere schutting heb je een vergunning nodig.
- Voor een schutting die minder dan 1 meter vanaf de openbare weg staat, heb je altijd een vergunning nodig.
Heg plaatsen regels
Voor het plaatsen van een heg gelden dezelfde regels als voor het plaatsen van de schutting. Ook komt er nog extra regel bij: een heg moet minimaal 50 centimeter van de erfgrens worden geplant. Als je dit niet doet, kunnen je buren eisen dat de heg verplaatst wordt.
Als je buren toestemming geven om de heg dichterbij te zetten, mag dit. Zorg er wel voor dat dit schriftelijk bevestigd wordt bij het kadaster.
Ook als de buren een eigen erfafscheiding hebben en jouw heg daar niet bovenuit komt, mag je deze dichter bij de erfgrens zetten. Het is (opnieuw) verstandig om dit schriftelijk vast te leggen.
In deze gevallen mag je de heg dichter bij de erfgrens plaatsen:
- De erfgrens is een openbare weg of vaarwater.
- De heg is niet hoger dan de scheidsmuur tussen de erven.
- De afstand mag kleiner zijn door een verordening of plaatselijke gewoonte.
- Er is een erfdienstbaarheid die stelt dat de heg dichter bij de erfgrens mag staan.
Vervangen van een bestaande heg of schutting
Wil je een bestaande schutting of heg vervangen en staat deze op de erfgrens? Dan is deze erfafscheiding niet alleen eigendom van jou, maar ook van je buren. Deze mag je daarom niet zomaar vervangen. Jullie moeten alles in overleg doen en de kosten delen.
Werken je buren niet mee aan de vervanging? Dan kun je de afscheiding op jouw eigen grond plaatsen en is deze alleen van jou. Je betaalt dan zelf voor de aanschaf van de erfafscheiding en mag ook zelf kiezen hoe deze eruitziet.
Ga altijd stapsgewijs te werk:
- Ga eerst na waar de erfafscheiding staat. Als deze op jouw eigen grond staat, mag je deze zelf vervangen. Staat de erfafscheiding op de erfgrens? Dan heb je toestemming van je buren nodig. Ga hierover met hen in gesprek.
- Reageren de buren niet? Geef dan schriftelijk aan dat je wilt overleggen over het vervangen van de erfafscheiding. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.
- Komen jullie niet tot een oplossing? Dan kun je een schutting op jouw eigen grond plaatsen of eventueel de rechter verzoeken om je buren te verplichten mee te werken. Je mag de gemeenschappelijke schutting natuurlijk niet op je eigen grond plaatsen.
Wil je zelf niet meewerken?
Misschien wil je zelf niet meewerken aan het plaatsen of vervangen van een erfafscheiding. Een buurtbemiddelaar of mediator kan je dan helpen om tot een oplossing te komen. Komen jullie er nu nog niet uit? Dan gelden weer dezelfde regels:
- Je buren plaatsen de erfafscheiding op hun eigen grond.
- De buren dwingen je via de rechter om mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding.
Bouwen op de erfgrens
Wil je uit- en/of aanbouwen en een muur op de erfgrens zetten? Ook dan moet je hiervoor toestemming aan je buren vragen. Als er al een gemeenschappelijke erfafscheiding staat, kun je deze niet zomaar weghalen. Er zijn een aantal regels over het bouwen op de erfgrens.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.