Bouwen op de erfgrens

Je wilt je huis uitbouwen. Misschien heb je wel plannen voor een nieuwe garage, of ga je een serre realiseren. Maar hoe pak je dit aan? Ontdek met welke regels je rekening moet houden als je gaat bouwen op de erfgrens.

Afstand tot de erfgrens

Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen.

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om te weten waar de erfgrens zich precies bevindt. Als je het hierover niet eens kunt worden met je buren, kan een kaart van het Kadaster duidelijkheid scheppen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan biedt het Kadaster ook de mogelijkheid om tegen betaling de erfgrens officieel vast te stellen.

Muur op de erfgrens bouwen

Je kunt niet zomaar een scheidsmuur bouwen óp de erfgrens. De muur staat dan namelijk voor de helft op de grond van je buren. Dit mag alleen als je hun toestemming hebt gekregen.

Je kunt je buren echter wel verplichten om mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding op de erfgrens. Je mag van je buren eisen dat zij meewerken en betalen aan de aanleg van een gedeelde (mandelige) erfafscheiding.

Erfafscheiding aanleggen

Wil je een schutting of heg op de erfgrens plaatsen? Doe dit dan in overleg met je buren. Als ze niet akkoord gaan, kun je 2 dingen doen:

  1. Plaats de erfafscheiding op je eigen grond.
    Informeer je buren hierover en houd rekening met de geldende regels.
  2. Dwing medewerking af via de rechter
    Houd er rekening mee dat deze optie meestal niet bevorderlijk is voor de relatie met je buren. 

Regels bij een bestaande scheidingsmuur

Als er al een muur op de erfgrens staat, gelden speciale regels. Of je op of tegen een scheidingsmuur mag bouwen, hangt af van wie de wettige eigenaar van de muur is. Controleer dus altijd of het om een gedeelde (mandelige) muur of een privémuur gaat.

Gedeelde (mandelige) scheidsmuur

Als de muur precies op de erfgrens staat, wordt dit als mandeligheid beschouwd. Jij en je buren zijn beiden voor de helft eigenaar van de muur. In dit geval mag je balken, ankers en goten tot de helft van de dikte van de muur aanbrengen, zolang dit de muur niet beschadigt. Ook mag je tot op de helft van de muur een goot leggen, zolang je het water op eigen grond loost.

De muur staat op de grond van je buren

Als de muur zich volledig op het terrein van je buren bevindt, betreft het een privémuur. Je mag niet zonder toestemming tegen deze muur aan bouwen. Andersom geldt dit natuurlijk ook.

De muur is onderdeel van een gebouw

Als de muur deel uitmaakt van een gebouw, is de muur eigendom van de eigenaar van dat gebouw. Je bent dus eigenaar als de muur al bij je woning hoort, ongeacht of de muur op de erfgrens of op het terrein van je buren staat.

Je buren bouwen tegen de erfgrens

Willen je buren tegen de erfgrens aan bouwen en moeten ze hiervoor een schutting, muur of heg verwijderen? Dan moeten ze jou om toestemming vragen. Controleer of het stuk grond waarop ze willen bouwen daadwerkelijk van hen is. Dit wordt meestal niet door de gemeente gecontroleerd bij vergunningaanvragen.

Als de grond inderdaad eigendom van je buren is, mogen zij tegen de erfgrens aan bouwen, mits ze zich aan de regels houden.

Je buren bouwen op jouw grond

Bouwen je buren op jouw terrein? Ga dan eerst het gesprek met hen aan. Misschien zijn ze zich hier niet bewust van. Als jullie er samen niet uitkomen, kun je eisen dat ze de muur verplaatsen. Volgens de wet kun je echter onder bepaalde omstandigheden ook genoegen nemen met een schadevergoeding (in plaats van verwijdering of verplaatsing van de muur). Dit kan bijvoorbeeld als het belang van je buren bij behoud van de muur zwaarder weegt dan jouw belang bij de verwijdering ervan. Dit hangt uiteraard af van de specifieke omstandigheden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30, om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
1199,-
Item 1 - 3 uit 3
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.