Wie is aansprakelijk bij (letsel)schade

Om te bepalen of je recht hebt op een schadevergoeding voor je letsel moet er bepaald worden wie er aansprakelijk is. Er zijn echter verschillende soorten ongevallen en voor elk ongeval zijn andere regels voor aansprakelijkheid van kracht. Wij nemen de verschillende richtlijnen kort met je door.

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Ben je op werk of tijdens werktijd betrokken bij een ongeval en heb je daar letselschade aan overgehouden? In sommige gevallen is jouw werkgever dan aansprakelijk voor deze schade. Jouw werkgever heeft een zorgplicht en als hij daar niet aan voldoet, kan je hem aansprakelijk stellen voor jouw schade. Lees meer over aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval en wat je kan doen.

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

Wie er aansprakelijk is bij een verkeersongeval is afhankelijk van wie er een verkeersfout heeft gemaakt en wie erbij betrokken was. Als er een ongeval tussen twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers plaatsvindt is de aansprakelijkheidsvraag namelijk anders dan bij een verkeersongeval met één voetganger of fietser en een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Fietsers en voetgangers (niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers) worden extra beschermd i.v.m. hun kwetsbaarheid. Wij vertellen je alles over aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. Een whiplash is een veelvoorkomende klacht na een verkeersongeval. Benieuwd naar de regels? Lees meer over ‘whiplash letselschade’.

Kan de gemeente aansprakelijk zijn?

De gemeente is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de weg. Er mogen namelijk geen gevaarlijke situaties ontstaan door bijvoorbeeld losliggende tegels, onverlichte paaltjes of gaten in de weg. Het is de taak van de gemeente om dit tijdig te signaleren en op te lossen, zodat ongevallen worden voorkomen. Doet de gemeente dit niet en overkomt jou een ongeval, dan kan je de gemeente aansprakelijk stellen. Lees meer over richtlijnen om de gemeente aansprakelijk te stellen voor jouw letselschade.

Wie is aansprakelijk bij een medische fout?

Het kan voorkomen dat een medische ingreep fout gaat, waardoor je schade oploopt. In sommige situaties kan je de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor deze schade. Er moet dan wel sprake zijn van verwijtbaar medisch onzorgvuldig handelen. Elke medische behandeling gaat gepaard met risico’s, maar je moet hier ook wel goed over geïnformeerd zijn. Lees meer over medische fout aansprakelijkheid en de stappen die je kan volgen.

Wie is aansprakelijk voor letselschade dat veroorzaakt wordt door iemand anders?

Soms kan het voorkomen dat iemand aansprakelijk is voor de schade die iemand anders heeft veroorzaakt. Dit wordt ook wel kwalitatieve of risicoaansprakelijkheid genoemd.  Deze vorm van aansprakelijkheid is niet gebaseerd op schuld of verwijtbaarheid, omdat degene die aansprakelijk is niets te verwijten valt. Ouders zijn bijvoorbeeld risicoaansprakelijk voor hun kinderen t/m dertien jaar. Als een kind letselschade veroorzaakt bij een ander persoon zal de ouder daar aansprakelijk gesteld voor worden. Bezitters van een dier zijn ook vaak aansprakelijk voor de gedraging van het dier.

Veelgestelde vragen

De aansprakelijkstelling bij een stichting wordt doorgaans gericht op de bestuurder of het bestuur. Het kan dus voorkomen dat een bestuurder van een stichting aansprakelijk wordt gesteld. Vaak heeft dit te maken met onbehoorlijk bestuur.




Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is meestal kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.