Hoogte schadevergoeding bij een bedrijfsongeval
Liep je tijdens je werkzaamheden letselschade op? Dan kun je de werkgever hiervoor aansprakelijk stellen en in aanmerking komen voor een bedrijfsongeval schadevergoeding. De werkgever is in beginsel aansprakelijk voor ongevallen op de werkvloer. Maar hoe hoog is deze schadevergoeding? En wie betaalt het eigen risico? Wij helpen je graag verder.
Wat je verder nog wilt weten over de hoogte van de schadevergoeding
Voordat je een schadevergoeding krijgt voor het bedrijfsongeval, moet je de
aansprakelijkheid van de werkgever vaststellen. Dit is afhankelijk van de situatie. Lees meer over jouw
rechten en plichten bij een bedrijfsongeval. De werkgever heeft de zorgplicht dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Zorg bijvoorbeeld dat je werkt met veilige machines en goede bescherming.
Waaruit bestaat een schadevergoeding bedrijfsongeval?
Heb je een ongeluk gehad door een machine op het werk? Of ben je uitgegleden in de gang? Dan kun je hier letselschade aan overhouden, wat extra kosten met zich meebrengt. Denk aan de medische kosten voor letsel behandeling, het inkomensverlies, eventuele huishoudelijke hulp of kosten voor rechtsbijstand. Dit zijn kosten waar je mee te maken kunt krijgen na een bedrijfsongeval. Alle kosten waar we een geldbedrag aan kunnen hangen noemen we
materiële kosten.
Krijg je naast fysieke letselschade ook te maken met emotionele en fysieke schade door pijn, verdriet of verminderde levensvreugde als gevolg van het ongeval? Dan wordt ook deze schade meegenomen in de schadevergoeding. Dit noemen we
immateriële schade, oftewel
smartengeld.
Bekijk hier nog andere
voorbeelden van bedrijfsongevallen.
Hoeveel schadevergoeding krijg ik?
De hoogte van de schadevergoeding is hangt af van deze factoren:
- Zo is het door jou opgelopen letsel bepalend voor de hoogte van de schadevergoeding. Hoe ernstiger het letsel dat je hebt opgelopen, hoe hoger de schadevergoeding.
- Daarna wordt beoordeeld welke invloed dit letsel heeft op jouw verdere leven. Hier geldt ook; hoe groter de impact, hoe hoger de schadevergoeding.
- Daarnaast wordt gekeken naar de
juridische aansprakelijkheid van de werkgever. Er wordt onderzocht of je zelf roekeloos gedrag hebt vertoond en het ongeval daardoor aan jouzelf te verwijten valt of dat het buiten jouw schuld om is. Ook wordt onderzocht of de werkgever voldoet aan de zorgplicht.
De uiteindelijke hoogte van de schadevergoeding is situatieafhankelijk. Daarom is het lastig om de hoogte vooraf te bepalen. Via onze
online test kun je checken of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Daarnaast zie je direct een inschatting van de schadevergoeding waar je recht op hebt.
Hoeveel smartengeld na bedrijfsongeval?
Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor de opgelopen immateriële schade na een ongeval. Net als bij het bepalen van de schadevergoeding voor materiële schade, wordt met een aantal zaken rekening gehouden. Denk aan de ernst van het letsel en de impact van het letsel op je verdere leven. Daarnaast kijkt de rechter naar de bedragen die in het verleden zijn uitgekeerd voor gelijksoortige gevallen. De
ANWB Smartengeldgids
is een gids waar eerdere letselschadezaken met immateriële schade zijn gebundeld.
Moet ik bij een bedrijfsongeval zelf mijn eigen risico betalen?
Als je letselschade oploopt bij een bedrijfsongeval moet je bij medische kosten waarschijnlijk jouw eigen risico van je zorgverzekering aanspreken. Het eigen risico voor jouw zorgverzekering is een van de vele schadeposten die je na het ongeluk kunt claimen bij de werkgever.
Welke soort schadeposten kan ik vergoed krijgen?
Letselschade na een bedrijfsongeval kan een grote impact hebben op jouw dagelijks leven. Kun je bijvoorbeeld niet meer alle huishoudelijke taken uitvoeren? Dan heb je recht op (een vergoeding voor) huishoudelijke hulp. Kom je moeilijker aan een baan door jouw letsel? Dan heb je recht op een vergoeding wegens economische kwetsbaarheid. Je kunt vaak veel meer kostenposten vergoed krijgen dan je denkt. Wij informeren je graag over
de schadevergoedingen waar je recht op hebt.
Hulp bij een bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kan leiden tot ongewenste spanning op de werkvloer. Schakel daarom
Veelgestelde vragen
De hoogte van de schadevergoeding bij een bedrijfsongeval hangt af van verschillende factoren. Hoe ernstiger het ongeval en het letsel, hoe hoger de schadevergoeding. Daarnaast kijken ze ook naar de gemaakte medische kosten, verloren inkomsten en psychologisch leed.
Hoe kunnen wij je helpen?
Ben je bij DAS verzekerd?
In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.
Geen verzekering, toch hulp
- Ontdek online je rechtspositie
- Direct hulp van je eigen letselschadejurist
- Onze hulp is meestal kosteloos
- Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.