Predispositie & pre-­existentie: wat zijn de gevolgen voor mij?

Je medische voorgeschiedenis kan invloed hebben op de schadevergoeding die je krijgt voor je letselschade. Op deze pagina lees je er alles over.

Het belang van je medische voorgeschiedenis

Als je slachtoffer bent van een ongeval en je wilt een schadevergoeding claimen, wordt vrijwel altijd gekeken naar je medische voorgeschiedenis. Dat is noodzakelijk om te bepalen of je letsel ook daadwerkelijk het gevolg is van het incident. In sommige gevallen kan predispositie of pre-existentie leiden tot een lagere schadevergoeding voor de tegenpartij. Maar wat betekent dit precies?


Wat betekent predispositie?

Het kan zijn dat je een kwetsbaarheid of aanleg hebt voor bepaalde klachten of ziektes. In dit geval ben je vatbaarder dan een gemiddeld persoon. Er is dan sprake van predispositie. Misschien heb je bijvoorbeeld een genetische aanleg voor depressiviteit. Als je dan na het ongeval in een depressie raakt en tijdelijk tijdelijk niet kan werken, heb je te maken met genetische predispositie; in deze situatie is het ongeval niet 100% de oorzaak van je depressiviteit.


Wat betekent pre-existentie?

Als jouw medische klachten en/of beperkingen al bestonden voor het ongeval of je eerder al vergelijkbare klachten had, is er sprake van pre-existentie. Misschien had je bijvoorbeeld rugklachten voor het ongeval en na het ongeval nog steeds. Het is dan de vraag of het ongeval de oorzaak is van de klachten. Het kan ook zijn dat je kort achter elkaar 2 keer wordt aangereden van achteren. Het is dan lastig vast te stellen welke klachten door welk ongeval komen.


Wat betekent dit voor mijn schadevergoeding?

Als iemand anders verantwoordelijk is voor een ongeval, is het natuurlijk niet jouw schuld dat je klachten hebt - zelfs niet als je een medische voorgeschiedenis hebt. Daarom wordt er altijd gekeken naar de hypothetische situatie waarin je zou verkeren zonder het ongeval en met het ongeval. De vraag die wordt gesteld is: zouden de klachten zich op dezelfde manier hebben ontwikkeld zonder het ongeval?


Als de klachten al bestonden vóór het ongeval en er sprake is van pre-existentie, is de aansprakelijke partij niet verplicht om een schadevergoeding te betalen voor het letsel dat niet veroorzaakt is door het ongeval. Maar het is niet altijd zo zwart-wit.


Schade als gevolg van predispositie moet in principe wel vergoed worden. Men kan namelijk niet verwachten dat het slachtoffer volledig gezond is. De verzekeraar moet het slachtoffer accepteren zoals die is.


Juridische hulp nodig?

Zowel predispositie als pre-existentie zorgen vaak voor lastige discussies. Het is daarom verstandig om juridisch advies in te winnen. Heb je nog vragen? DAS helpt je graag!

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is meestal kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.